5 tips för ett vackert tegeltak

5 tips för ett vackert tegeltak

Tegel är ett naturmaterial som är starkt, vackert och hållbart. Ibland kan det få beläggningar av alger, mossa och lav, men det finns en del knep för att hålla det borta.

Alger, mossa och lav på tak är oftast bara ett estetiskt problem menar Tommy Bisgaard, VD för Tegelinformation.se och Byggitegel.se. Han menar att det är bra att bedöma risken innan man köper ett hus.
- Genom att se på byggmaterialen och konstruktionen redan vid husköp kan man i hög grad förutse om det finns någon risk för biologisk växtlighet. Undersökningar visar till exempel att det i allmänhet växer mer lav på betongtak än på tegeltak. Det beror övervägande på att växten inte kan leva på tegel, men upptar bl.a. kalcium från betongmaterial på taket, förklarar han.
Det är därför bra att ta med i beräkningen att vissa takmaterial är mer utsatta för alger, mossa och lav än andra – speciellt om det hus de ligger på samtidigt finns i ett fuktigt område, t.ex. nära en skog eller höga träd. Om det ligger organiskt material på taket ger det en snabb grogrund för växtlighet.

Både lutning och yta spelar har inverkan.
-En taklutning på minst 25 grader leder bättre bort vattnet än tak med mindre lutning. Lutningen kan därför hjälpa till att hålla taket rent samt minimera växtlighet på taket.

Material med rå yta får oftast mest beläggning. Många eternittak är både råa och har en taklutning som är mindre än 25 grader, vilket gör att de är särskilt utsatta för alger och mossa.
- Det finns många kemiska metoder på marknaden för att avlägsna växtlighet, men metoderna gör många gånger saken värre eftersom ytan blir ännu råare. Det här gäller även när man använder högtryckstvätt. Man bör därför avlägsna den torra växligheten försiktigt en varm sommardag, med en mjuk borste utan att tillsätta vatten, fortsätter Tommy Bisgaard.

Av: Annika Rådlund Källa: Tegelinformation och Byggitegel
Foto: Tegelinformation

 

5 tips för vackra tegeltak:
• Kontrollera murverket och tegeltaket årligen för att se om det finns mossa, lav och alger. Avlägsna dessa på sommaren när växtligheten är i princip torr.
• En konstruktion med takuthäng i tegel leder bort vattnet från taket och skyddar mot regn och fukt.
• Undvik kemisk rengöring och högtryckstvätt. Avlägsna istället mossa och lav med skonsamma och naturliga metoder, t.ex. en mjuk borste, som inte förstör taket. Använd inte vatten.
• Den norra sidan av ditt hus, där det är mer skugga och därmed mer fukt, är mest utsatt. Håll ett extra öga på den här sidan och rengör eventuellt taket oftare här.
• Om du har stora träd eller buskar som ger skugga åt taket och lämnar blad och grenar på taket, kan det vara en fördel att beskära dessa, så att man inte tillför organiskt material till taket.

Byggitegel
Tegelinformation

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla