5 tips som hjälper valet av hantverkare

5 tips som hjälper valet av hantverkare

Kanske står du nu i startgroparna för att börja med de där projekten som äntligen ska bli av. Kanske är det en utbyggnad eller renovering på gång och det behövs experthjälp av snickare, rörmokare eller någon annan hantverkare. Men hur vet man att den man anlitar är seriös?

5 tips som hjälper privatpersoner som ska anlita företagare: 

1. Gör en skriftlig offertförfrågan. Var specifik och detaljerad med vad det är du beställer och vad du vill få gjort. Ställ upp offertförfrågan på ett strukturerat sätt så att du kan jämföra offerter mot varandra. Var tydlig med vilken typ av information som är ”Ska-krav” som offertlämnaren måste ha i offerten med för att få vara med. Exempel på sådan information är kreditvärdighet och ekonomisk status, F-skattsintyg och behörighet. Det enklaste sättet att få bevis på företagets ekonomiska status och långsiktiga överlevnadsförmåga är att kräva att företaget bifogar UC Trygg Företagare med sin offert.

2. Ta in flera offerter. Skicka offertförfrågan till flera leverantörer och jämför innehållet och priser i de offerter du får in. Du bör kolla att de innehåller allt som du frågat efter i din offertförfrågan. Det ska tydligt framgå vad som ingår och vad som INTE ingår. Tänk också på att jämföra vilka materialval och underarbeten som företaget offererar. Det kan skilja ordentligt mellan de som offererar. Om någon är mycket billigare än alla andra. Ta en funderare på vad det kan bero på.

3. Kontrollera företagaren innan du bestämmer dig. Kontrollera att företagaren är seriös. Du vinner mycket på att göra det i tid.
• Kontrollera företagarens ekonomiska status och att företagaren är godkänd för F-skatt.
• Ta referenser från tidigare kunder Fråga om de rekommenderar företagaren och vilken relation de har.
• Kontrollera företagarens behörighet. Be att få se intyg. Det gäller särskilt för el- och VVS-arbeten.
• Kontrollera företagarens försäkringar Kontrollera att företagaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Se till att du står som medförsäkrad på allriskförsäkringen och att du får kopior på försäkringsbreven. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka krav de har för att försäkringen ska gälla.

4. Skriv avtal. Oavsett omfattningen på arbetet är det alltid bra att ha ett skriftligt avtal. Det är bra om det är något som går fel. Vi rekommenderar att ni skriver ner vad ni kommit överens om. Det finns avtalsmallar som man kan använda t ex ”Hantverkarformuläret 09”. Den finns att ladda ner på www.omboende.se

5. Betala inte i förskott och spar alla kvitton. Det finns olika pris- och betalningsalternativ att välja mellan. Prata med företagaren och diskutera vilket som passar uppdraget och din plånbok bäst. Kom överens om en betalningsplan. Kom ihåg att aldrig betala i förskott. Betala bara för det arbete som utfört och godkänt. Om något har blivit fel har du rätt att hålla inne den summa som det är rimligt att det kostar dig att få felet åtgärdat eller slutfört. Spara alla kvitton i minst tre år och äger du din bostad ska du spara dem så länge du bor kvar. Tänk på att seriösa företagare alltid ger dig kvitto.

 

Enligt UC:s statistik ökade antalet konkurser i byggbranschen med 34 procent under det första kvartalet 2013.
- De osäkra tiderna innebär att man måste vara än mer noggrann i valet av hantverkare. Som privatperson kan det var svårt att veta vilka företag som är välskötta och pålitliga. Det enklaste sättet att få bevis på företagets ekonomiska status och långsiktiga överlevnadsförmåga är att kräva att företaget bifogar UC Trygg Företagare med sin offert.UC Trygg Företagare skapar en trygghet mellan företaget och kunden säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

VVS
F-skattsedel är inget bevis för att hantverkaren är seriös. Det visar två pågående teveserier, om och om igen.
– För VVS-arbeten ska hantverkaren vara auktoriserad och lämna kvalitetsintyg, säger Thomas Hemerson, vd för Säker Vatten AB.

Efter program som Fuskbyggarna i TV4 och Byggfällan i TV3 så menar Thomas Hemerson att en sak är tydlig – det går inte att lita på en F-skattsedel. Den betyder bara att hantverkaren har för avsikt att betala skatter och avgifter, men säger ingenting om företagets kompetens.
Det är ofta svårt att kontrollera hantverkares kompetens. Ofta är konsumenten hänvisad till referenser och rekommendationer. Det är bara en handfull av byggbranschens yrkesgrupper som erbjuder opartiska bevis. En av dem är VVS-företagen. 

– I Sverige finns över 1300 auktoriserade VVS-företag. De har rätt kunskaper och har förbundit sig att följa VVS-branschens regler för installationer, säger Thomas Helmerson. Ett VVS-företag som inte följer reglerna förlorar sin auktorisation. 
– Fråga alltid efter auktorisation innan du anlitar ett VVS-företag, lyder rådet från Thomas Helmerson. Auktoriserade VVS-företag ska alltid lämna kvalitetsintyg på sina jobb. 

I samband med försäljning av villor och bostadsrätter frågar besiktningsmän efter kvalitetsintyget. Om intyg saknas, noteras det i protokollen, vilket påverkar priset. Vid en vattenskada kräver försäkringsbolagen intyg om en Säker Vatteninstallation för att lämna full ersättning. Om intyg saknas kan även självrisken bli högre.

Alla auktoriserade VVS-företag finns samlade på www.säkervatten.se.

Av: Annika Rådlund Källa: UC och Säker Vatten
Foto: Säker Vatten

Säkervatten
UC

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla