AlltomBostad
 

8 av 10 villiga att renovera vid köp

8 av 10 villiga att renovera vid köp

Endast 13 procent av alla bostadsköpare söker nyckelfärdiga hus och lägenheter utan renoveringsbehov. Bostadssäljaren tror att köksstandarden är viktigast för att höja värdet vid försäljning men köparen ser hellre att badrummet är nyrenoverat. 

Att en säljare renoverar sin bostad enbart inför en försäljning är mycket ovanligt. Endast en procent av respondenterna genomför större värdehöjande renoveringar inför att bostaden läggs ut på marknaden.
- Att nära 90 procent är villiga att renovera i någon skala är inte förvånande. Svenskarna är i stor utsträckning händiga gör-det-självare, om än något otåliga då smärttröskeln för en renovering ligger på högst tre månader, säger Johan Saxne, Informations- och marknadschef på Bauhaus.

Majoriteten av säljarna, 63 procent, tror att ett renoverat kök är viktigast för att höja priset på deras hem. Köparna är dock mer intresserade av standarden på badrummet som värdehöjare - 52 procent av bostadsspekulanterna anser att bad och duschutrymmet är viktigast när de letar nytt boende.

Vardagsrum, sovrum och hall är de utrymmen som spelar minst roll för både köpare och säljare. 87 procent av alla bostadsköpare kan tänkta sig att renovera sin nya bostad om det inte är för stora strukturella insatser som krävs.

Var fjärde bostadsköpare kan tänka sig ett fullständigt renoveringsprojekt. De allra flesta bostadsköpare, 49 procent, vill renovera redan innan de flyttar in. 41 procent kan dock tänka sig att påbörjar renoveringen när man väl är inflyttad. Smärtgränsen för hur länge en renovering får pågå är 3 månader enligt 27 procent av de renoveringsbenägna köparna.

Lika många anser att de får nog redan efter en månad. 76 procent av samtliga respondenter går i tankarna på att flytta inom ett år.

29 procent av samtliga respondenter uppger att de kommer lägga mer på renovering i år jämfört med förra året. Det finns nästan inga skillnader mellan kvinnor och män när det kommer till vilja att renovera. Männen kan dock i något högre utsträckning tänka sig större bostäder med större strukturella ombyggnadsrenoveringar.

Siffrorna kommer från  Renoveringsrapporten, som baseras på en undersökning med 4976 respondenter som genomförts av Hemnet på och Bauhaus gemensamt.

Av. Annika Rådlund  Källa: Bahaus och Hemnet
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår