Allt fler köper braskamin

Allt fler köper braskamin

Sprakandet, värmen i ansiktet och lågorna som dansar. Braskaminer är hetare än någonsin. Nu gör de kalla vintrarna samtidigt att allt fler väljer täljstenskaminer.

Intresset för braskaminer har ökat stadigt de senaste tio åren enligt Stefan Wahlberg, försäljningschef på Contura, som säljer brasvärmeprodukter i Sverige.
 -Fler och fler bryr sig om hemmet och fräschar till. De kalla vintrarna har också gjort att fler uppskattar den extra värme man kan få med en backup i form av en braskamin, säger han.
Populärast är de i mellanstorlek.
-Det som säljs absolut mest är kaminer i prisklassen 15 000 till 25 000 kronor. De är runt en meter höga, en halv meter breda och har oftast en effekt på mellan 3 och 7 kilowatt.
Kaminer med högre effekt än så är för de flesta onödigt enligt honom, då produkten har utvecklats och blivit effektivare. Vilken storlek en kund väljer beror i stället oftast på design och hemmets stil.

Produkten är inte särskilt känslig för trender. De flesta köpare väljer diskreta färger som svart eller grått och utseendet har inte förändrats nämnvärt de senaste åren.
- Köper man en kamin som ska sitta i tjugo år så tar man inte något alltför utsvävande. Det är skillnad om man köper en telefon eller dator som man använder under en kortare period.
För den som ska köpa är det klokt att tänka på både utrymme, behov och stil.
-Familjen som vill elda någon eller några gånger i veckan kan välja vilken kamin som helst, allt ifrån en kamin i funkisstil med stora glasluckor som släpper ifrån sig värmen direkt till en mindre klädd i stål, glas, kakel eller täljsten. De som vill elda två gånger om dagen i mellan fyra och sex timmar bör i stället välja en kamin klädd i täljsten, för att förlänga värmeuttaget.
De kalla vintrarna har gjort att allt fler väljer just täljstenskaminer på grund av stenens långa avsvalningstid.
Enligt Stefan Wahlberg går det inte att jämföra med en kakelugn, men i en täljstenskamin kan värmen finnas kvar i fyra till tolv timmar efter att elden slocknat, beroende på storlek och modell. Kakelugnarna utklassar både täljstenskaminer och andra när det gäller att lagra värme, men ändå går försäljningen av dem sämre. Det kan bero på att kakelugnarna är mer nischade.
- Det är en speciell målgrupp, oftast personer som bor på landet och har lite större hus. Stefan Wahlberg tror att efterfrågan på braskaminer kommer att fortsätta vara hög.
-Intresset har ökat sedan 2000-talet, men det kan inte öka hur mycket som helst. Jag tror att det kommer att ligga ganska konstant från hur det ligger i dag.

  Lars Holmer, vd på Kaminexperten, har också sett en ökad efterfrågan.
-Man kan se att folk är mer förutseende efter de två kalla vintrar som varit. Nu väntar vi bara på en kallare höst. Vi ser också en tendens att folk väljer mer monterat och klart, vilket troligen beror på rot-avdraget.
Det går även att installera kaminen själv.
- Är du någorlunda händig så är det inga konstigheter. Men det är viktigt att följa manualen och läsa den innan man sätter igång,  i stället för efteråt som vi män i bland tenderar att göra. Kaminen ska sedan besiktigas av sotaren och då ser man att allt fungerar.

Text: Marie Bergström Foto: Morsø , Contura, Tulikivi, Keddy

Danska Morsø lanserar en stilren och miljövänlig braskamin, 7690, som tack vare värmebevarande stenar förbrukar mindre ved och har ett lågt partikelutsläpp.

Stefans tips inför köpet:
*Köp från ett välkänt varumärke så att du är säker på att du har garanti och vet att du kan köpa reservdelar i framtiden.
*Se till att kaminen är godkänd enligt de svenska kraven. På säljsajter på internet kan det finnas kaminer som inte är godkända enligt dagens krav.
*Köp en svanmärkt kamin så vet du att den uppfyller miljökraven många år framöver.
*Se till att få se hur din tilltänkta kamin brinner innan du handlar. En modern och bra braskamin brinner med rent glas fritt från sot.
* För att motstå påfrestningarna som uppstår i braskaminen vid temperatursvängningarna, ska luckan vara tillverkad av formbeständigt gjutjärn.
* Verkningsgraden mäter effektiviteten. Det är förhållandet mellan den energi kaminen avger och den energi som tillförs i form av ved. Moderna, bra braskaminer har idag en verkningsgrad på cirka 80 procent.
*Se till att få tips och råd från någon som kan. Kaminerna är väldigt effektiva i dag och det är lätt att köpa en för stor (avseende effekt).

Conturas 800-serie har inspirerats av den berömda superellipsen. Resultatet är en kompakt kamin med generösa glas.

Keddy 815, Keddy senaste serie braskaminer har stora front- och sidoglas som ger fri insyn till brasan var än i rummet du befinner dig.

Contura 860T, ellipsformad kompakt kamin från Contura med generösa fönster.

Norva - ny brasbakugn från Tulikivi speciellt anpassad för matlagning på låga temperaturer.

Utnyttja värmen på fler sätt - braskamin från Contura med kokplatta.

 

Keddy
 Morsø

Contura
Tulikivi

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla