Äntligen hemma - mässan

Äntligen hemma -  mässan

På Äntligen hemma - mässan får besökarna uppleva programmet live och få handfasta tips och råd för det egna hemmafixandet av Martin Timell, Lulu Carter, Bo Rappne, Björn Christiernsson och Karin Mannerstål. 

- Mässan arrangeras för tredje året i rad och för första gången på Stockholmsmässan. På mässan har alla de som tittat på projekten som våra hemmafixare tar sig an i programmet en möjlighet att bättra på sina kunskaper inom bygg, inredning och utemiljö, säger Maria Torén som är projektledare för mässan.

Barnen kan tillverka bilar i Karin Mannerståls mekaniska verkstad och i Martin Timells snickarhörna får de som ville tillverka och måla en egen pall. Det fanns även möjlighet att anmäla sig till programmet på plats i Äntligen Hemmas monter. På scenen presenteras inspirerande och roliga föredrag av programledarna.

Martin Timell och Björn Christiernsson pratar bland annat om hur den opimala verktygslådan ska se ut.
- Köp kvalitets produkter, det lönar sig i längden. Tappar man de billigare sorterna i golvet går det sönder direkt, förklarar Martin Timell.
- Det följer också bara med ett batteri med de billiga, så när man väl ska använda skruvdragaren så kan man ge sig på att batteriet är urladdat, menar Björn Christiernsson.

Martin Timell ger också några handfasta tips till hemmafixare.
- Gör det som man tycker är roligt, det man inte kan går det att ta reda på. Men om man tycker att det är svårt och jobbigt ska man anlita någon annan att göra jobbet.
För att hitta bra hantverkare rekomenderar han att inte leta på nätet eller i annonser.
- Bra och duktiga hantverkare har inte tid att annonsera. Fråga istället vänner och bekanta och ta någon som de rekommenderar.  Dessutom, betala aldrig i förskott! Du skulle aldrig gå in på ICA en tisdag och betala fyrahundra kronor för att sedan säga att du kommer in senare i veckan och hämtar prylarna..
Han tycker också att det är viktigt att vara realistiskt.
-Klaga inte på varann att det tar lång tid, det går inte lika fort som på TV när man gör något första gången. Beröm varandra istället.

Lulu Carter snickrar bord gjorda av lastpallar på mässan och hon visar upp en monter helt byggt utifrån färgerna och mönstren i hennes farmors gamla sjal.
Hennes bästa tips för de som ska renovera är att ta ett rum i taget.
-Börja med sovrummet. Det är det första man ser när somnar och det första man ser när man vaknar. Har man barn så är förstås barnens rum viktiga.
Nästa rum på listan för renovering tycker hon är köket.

- Köket ska pimpas till! Lacka om luckorna, det kostar cirka 150 kronor per låda och 750 kronor per lucka hos en industrilackerare. Det är ett suveränt sätt att förnya!

 

Text och foto: Annika Rådlund
Fotot på Martin Timell: Linus Hallsénius, TV4

Lulu Carter har byggt upp en monter utifrån färgerna och mönstren i hennes farmors gamla sjal.

Bo Rappnes pergola med färgat glastak imponerade på många. Glaset är målat med vattenfast hobbyfärg.

Karin Mannerstål har med sig tio av sina kreationer till mässan.


Äntligen hemma - mässan pågår 30 mars- 1 april på Stockholmsmässan

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla