AlltomBostad
 

Är det fritt fram att renovera?

Är det fritt fram att renovera?

Sverige är fullt av hemmafixare som gärna ger sig på att renovera bostadsrätten på egen hand. Men vilka typer av åtgärder kräver styrelsens godkännande för att få genomföras – och vad händer om något går snett?  Innan man sätter igång med arbetet kan det vara bra att kontrollera vad som gäller.

Är det fritt fram att riva ner väggar och renovera köket? Sveriges BostadsrättsCentrums juridiska expert Monika Jukic reder ut vilka regler som man bör känna till för att undvika missöden.

Som bostadsrättshavare har man en ganska stor frihet att göra förändringar i sin lägenhet. Detta är en följd av att man har ett underhållsansvar för lägenhetens inre medan föreningen har ett yttre underhållsansvar för föreningens fastighet. Det finns dock vissa förändringar i lägenheten som man inte får genomföra utan styrelsens tillstånd.
– Man får exempelvis inte riva bärande väggar utan styrelsens godkännande. Man bör också tala med styrelsen om man planerar att göra större renoveringar av badrum och kök som kan komma att påverka befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten.

Anledningen till att det i vissa fall behövs ett godkännande är för att undvika förändringar som kan påverka fastighetens skick och värde negativt. Skulle en skada uppstå på grund av en renovering kan föreningen dessutom komma att kräva ersättning för skadan i efterhand, om medlemmen inte har ett godkännande. Då kan medlemmen bli skyldig att återställa skadan på egen bekostnad.

– Det är också jätteviktigt att läsa stadgarna och bostadsrättslagen innan man sätter igång med en renovering. Mycket får man göra utan föreningens tillstånd men det skadar aldrig att vara på den säkra sidan och stämma av med styrelsen innan. Om du gjort en olovlig renovering kan detta leda till riktigt jobbiga och dyra konsekvenser.

Av: Annika Rådlund Källa: SCB
Foto: Ballingslöv

Prata med styrelsen innan du river ut det gamla köket och sätter dit ett nytt.

Här behöver du föreningens godkännande för renovering:
- Ytterdörrar får bytas ut om stadgarna medger det, men utseende och standard måste stämma med föreningens övriga dörrar.
- Vattenanslutningar och avlopp får inte ändras fritt. Byte av radiator till handdukstork kräver också godkännande.
- Köksrenoveringar som kräver ändringar i avlopps- och vattenanslutningar kräver godkännande från styrelsen.
- Väggar som är icke bärande får rivas eller flyttas men stäm av med styrelsen innan. Bärande väggar får aldrig rivas utan utredning av byggnadsingenjör och bostadsrättsstyrelse.
- Balkonginglasning eller vindskydd/markis på uteplatsen kräver nästan alltid föreningens tillstånd. Fönster får ej bytas eller ändras.  Målning får bara ske på insidan.
- Element får ej tas bort eller flyttas om det är vattenburen värme.
- Ventilationer får i regel ej tas bort eller sättas igen. Tänk på att ändrad rumsindelning kan påverka ventilationen

 

SBC

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår