AlltomBostad

Återvinning, trä och handarbete är dagens ekotrend

Återvinning, trä och handarbete är dagens ekotrend

Årets Hem & Villa Stockholm har precis öppnat dörrarna och om ett par veckor startar den i Göteborg. I Malmö går den av stapeln  i mars 2012. Under mässdagarna kan företag som säljer produkter och tjänster visa upp vad de har att erbjuda för allmänheten. Trendspåren som vi sett tidigare i år, som går mot naturen, skogen och svensk tradition fortsätter att breda ut sig.  

Sedan det blivit mer uppmärksammat vad överkonsumtionen har för konsekvenser har inredningstrenden pekat rakt mot det gröna, mot det hållbara och närproducerade. Återvinnig kommer snart vara mer ett faktum än ett undantag.
Med årets mässtema " Nära naturen" som utgångspunkt och inspirationskälla har utställarna skapat fantastiska montrar med mycket gröna växter, ull, mossa och trästubbar. Vissa saker som visas upp är inte satta i produktion utan bara uppbyggda för mässan, som inspiration för den händige. För dem som vill skapa något i trä finns chansen att bygga sin egen fågelholk och på "Arga snickarens" torg kan besökarna lära sig att själv spika trälister, lägga golv, montera kök och lägga kakel. Myrorna delar med sig av tips om hur man på olika satt kan återanvända saker för att skapa ett unikt och personligt hem.

På utställningen "Träsmak" visas olika träslag upp.
- Det vita och det blanka byts ut mot trärena och rustika naturmaterial och vi letar efter nya sätt att göra våra hem mer personliga. Vi har sett mycket rostfritt men nu är vi mer intresserade av varma material som koppar, mässing och furu, säger producenterna av "Träsmak" Sanna Gebeyehu och Aia Jûdes.

Det naturliga innebär också att mer design skapad med tanke på miljön. Fler och fler producenter arbetar med återvinning och ur ett hållbarhetsperspektiv. Energisparande lampor, snålspolande toaletter, bra husisolering och miljövänligare uppvärmning är förstås också på tapeten.

Text och foto: Annika Rådlund

Hem & Villa Stockholm 13-16 oktober
Hem & Villa Göteborg 27-30 oktober
Hem & Villa Malmö 1-4 mars 2012

Mormorsrutan kom till av restgarner. Nu har den gamla tekniken hittat nya former genom Susanna Zacke och Sania Hedengren, som även skrivit böckerna "Galen i garn" och "Vackert med vintage".

Gunghäst av oljad massiv furu av Niklas Bonnevier Design.

Recycle handfat och renhorn i Studio St Pauls monter.

Handgjorda produkter av finurliga formgivande och hantverkande kvinnor. Wendinskan.


Niklas Bonnevier
Studio St Paul
Sanna & Sania
Wendinskan 

Hem & Villa

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår