Bekämpa bladlöss

Många tycker att bladlöss hör en trädgård till och att det inte är värt att försöka göra sig av med dem. Vissa drabbas så hårt av dessa små gynnare att det inte finns många alternativ.

En större skara bladlöss kan ha en katastrofal påverkan på trädgården och man bör därför vara noga när man inspekterar sina växter och vara uppmärksam när antalet bladlöss blir för stort.

Bladlusen

Bladlusen är en mycket liten insekt, ett par millimeter stor, som lever på näringen ur växter. Den har tre par ben och en mörkgrön eller gulaktig kropp formad som ett päron. Men en lång snabel suger den näring ur växter och avsöndrar slaggprodukterna ur två ”rör” som sticker ut från bladlusens baksida.

Bladlusen har en enormt snabb fortplantning och kan ge liv åt upp till 50 nya bladlöss på bara en dag. Detta, kombinerat med det faktum att bladlöss kan ge jungfrufödslar, dvs. utan att ha parat sig innan, gör att bladlöss snabbt kan sprida sig över hela trädgården om man inte börjar tidigt bekämpa problemet.

Skadan

I och med att bladlusen får sin näring genom att suga växtsaft stjäl de näring som var menad för växten. Små mängder märks naturligtvis inte av eftersom växten kan anpassa sig efter det ökade näringsbehovet, men om alltför många bladlöss försöker äta kan det bli problem. Växthämning och brist på blommor och frukt är vanliga symptom som man bör uppmärksamma. Vissa arter av bladlöss sprutar in ett enzym i växten som får dess blad att rulla ihop sig. Var noggrann när dessa blad behandlas så att inte svamp får fäste i de ihoprullade bladen. Det kan vara en allvarlig bieffekt som slutligen har ihjäl plantan.

Naturliga fiender och vänner

Nyckelpigan är bladlössens naturliga fiende så om du ser en nyckelpiga klättra runt på växterna i din trädgård skall du absolut inte störa den. En enda hungrig nyckelpiga kan hålla bladlusinvasionen i schack hela sommaren så den förtjänar all respekt. Andra djur som äter bladlöss är blomflugelarver, parasitsteklar och nätvingelarver. Då växtsaften innehåller klart mer socker än protein, och det är proteinet som bladlusen vill åt, utsöndrar bladlusen en sockerlösning även känd som honungsdagg ur ”rören” som den har där bak.

Honungsdaggen är utmärkt mat för myror och de kommer att göra vad som helst för att behålla denna källa till mat, inklusive ha ihjäl nyckelpigor som kommer i närheten. Därför kan det vara en bra idé att kombinera bladlusbekämpning med utrotning av myror om det verkar som om det är ett problem.

Bekämpning

Vi har effektiva bekämpningsmedel som du helt enkelt sprayar på dina plantor. Tänk dock på att välja en spray som är ämnad för ätbara växter om du tänker äta den växt som du behandlar.

Återbehandla med 3-7 dagars mellanrum vid stort angrepp.

Du kan även använda insektsmedel som du stoppar ner i jorden kring plantan. Plantan suger med sig medlet upp i växtens alla delar inkl. bladen och bekämpar på så sätt inifrån, sugande insekter som bladlöss, sköldlöss, ullöss, mjöllöss, stinkflyn, stritar och trips (utom amerikansk blomtrips Frankliniella).

 

Läs mer på vår hemsida
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av