AlltomBostad
 

Bygg och designa ditt eget pepparkakshus

Bygg och designa ditt eget pepparkakshus

Tycker du att de färdiga pepparkakshusen är tråkiga och du hellre vill designa ett eget hus? Det är både ett roligt och kreativt julpyssel att göra, med några smarta knep så går bygget mycket lättare.

Arkitektur- och designcentrums har varje år en pepparkakshustävling och i år är Skanska deras samarbetspartner. Alexandra Laurén som är regionchef för Skanska Nya Hem Stockholm är en av personerna som sitter i årets jury och i år är temat "Rum för alla". Här delar hon med sig av sina bästa konstruktionstips för pepparkakshus.

• Börja alltid med att grovt skissa eller rita upp hur byggnadsverket ska se ut. Gärna från flera håll. Rita det därefter noggrant i verklig storlek. Rita från flera håll så att du kan klippa ut delar att göra mallar av.

• Tänk på hur verket ska hålla och stå stadigt. Det kan mycket väl vara så att det behövs stöttande delar som inte syns men finns inne i verket. Dessa måste du också göra mallar för. Tänk på att en tunn pepparkaksdel inte är så stark i sig, utan kan med fördel byggas upp som en H-balk eller ett fyrkantsrör, vilket radikalt ökar bärförmågan.

• Dags att baka! Kavla ut degen och skär ut varje del med en kniv längs mallarna. När bitarna kommer ut ur ugnen är de fortfarande mjuka och kan böjas rätt mycket om man vill.

• Bitarna blir något större under gräddningen. Detta kan ibland skapa problem med passformen. De kan också blivit lite skeva under bakningen. Både storleken och viss skevhet kan ordnas genom att skära försiktigt på bitarna, antingen när de svalnat eller när de fortfarande är varma och mjuka.

• Baka säkert! Smält socker är varmt och kan bränna fast och orsaka brännskador på huden. Använd därför gärna handskar.

Skissa upp hur byggnadsverket ska se ut innan du sätter igång, så att du får det resultat som du önskar.

Tänk på hur verket ska hålla och stå stadigt. Det kan mycket väl vara så att det behövs stöttande delar som inte syns men finns inne i verket. Dessa måste du också göra mallar för.

Av: Annika Rådlund Källa: Skanska
Foto: Holger Staffansson/Skanska

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår