AlltomBostad

Bygger hus av en flygplansradar

Bygger hus av en flygplansradar

Lotta Berg Segerros och Otto Segerros har förvärvat en gigantisk cylinder i flygplansaluminium som suttit i en 100 meter hög mast och fungerat som ett ”vakande öga” mot Sovjet under kalla kriget. Den kommer nu att förvandlas till ett vardagsrum i deras nya hus.

När radarmasten på Manskär i Söderarms skärgård skulle plockas ner för att skrotas så bestämde paret sig för att köpa antennhuset som satt på toppen. Lotta Berg Segerros tycker själv att det var en galen idé att köpa det, men nu börjar idén och drömmen att bli verklighet. Själv kallar hon projektet ”Från antennhus till drömhus”.

Aluminiumcylindern har placerats på en klippkant i Grisslehamn, inte så långt ifrån deras nuvarande hus. Platsen har en fantastisk utsikt över havet.
- Det är en magnifik utsikt, att se Ålands hav är för mig lugn och frihet.
Genom öppningen på cylindern, där man tidigare spanade efter flygplan, kommer ett stort panoramafönster att placeras.
- Jag älskar den här fria horisonten, den är som en stor tavla.
Rummet är nu fullt av balkar men de flesta kommer att tas bort.
- Vissa ska vara kvar för att hålla stabiliteten men resten ska tas bort, det ska bli ett stort vardagsrum med en köksdel och öppen spis, så att man får avkoppling. Väggarna ska isoleras men utsidan kommer vi att bevara som den är.
Eftersom det är placerat på en klippkant finns det ingen plats att bygga någon altan, men det är inte heller något hinder.
- Vi ska ha en altan som är som en spång som man kan hissa upp så att den blir hängande i luften.
Det är Otto som snickrar och i sommar har han gjutit plattan som resten av huset kommer att stå på.
– Det kommer att byggas av lekablock, sten som ska putsas på insidan och det blir i två våningar med en 120 kvadratmeter stor källare under.

Huset kommer totalt att vara på 320 kvadratmeter med fem sovrum och toaletter i tvåvåningsdelen, tvättstuga och bastu i källaren och vardagsrum och kök i aluminiumdelen. Inredningsstilen, tror Lotta, kommer att bli ganska spartansk.
– Det kommer att bli mycket betong, rena material som trä och andra naturmaterial.
De är också måna om att naturen runtom ska vara så orörd som möjligt.
– Roslagsleden går nedanför och det är naturreservat, alla stenar som vi rört har vi plockat tillbaka. Vi har lagt tillbaka lite mossa på stenarna så att det får ta igen sig. Det ska uppfattas ungefär som ett UFO som har landat precis som det .är, mitt i blåbärsriset.
Det finns också en återvinningstanke bakom idén.
– Man förvandlar något som har varit i krig till något fredligt. Det här har väldigt mycket krigshistoria. Det här är det enda av de femton antennhus som funnits i Sverige som nu har bevarats. Det har snurrat miljontals varv runt sin mast och många som kan historien om masten och antennhuset uppskattar att huset återvinns och inte mals ner som de andra.
– Folk har varit helt eld och lågor nästan så att de fått tårar i ögonen! Det kan bli ett jättestort intresse när huset är klart. Det tror att bygget kommer att ta tre år till.
– Vi hinner inte göra så mycket mera i år eftersom vintern kommer snart. Det kommer att kännas ganska overkligt när det är klart.

Text och foto: Annika Rådlund

Åtta lass med betong krävdes för att gjuta källaren och bottenplattan till husdelen som ska byggas i sten.

Antennhuset kommer i framtiden att tjänstgöra som vardagsrum och kök till familjen Berg Segerros.

Utsikten över Ålands hav genom antennhusets öppning är slående vacker. Här kommer ett panoramafönster att monteras.

Idén till byggnationen fick Lotta Berg Segerros när hon såg hur antennhuset skulle monteras ned och skrotas.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår