AlltomBostad
 

Centraldammsugaren allt effektivare

Centraldammsugaren allt effektivare

Miljö- och hygienaspekten är viktiga delar i utvecklingsarbetet med centraldammsugare. Med dagens modeller sugs inte bara damm upp, även mikroskopiska partiklar, kvalster och mikroorganismer försvinner.

Det handlar om att få rent, ordentligt fritt från damm och smuts. För många husägare är lösningen att installera centraldammsugare. Hjälpmedlet som blivit allt effektivare. Centraldammsugaren monteras in i huset redan när det byggs eller i ett befintligt hus. Allt damm samlas upp i en behållare som kan placeras i till exempel källaren eller i ett förråd. Rören och sugdosorna, två till fyra dosor för ett normalstort hus, där dammsugarslangen ansluts, monteras i eller på väggen. Rören, som oftast är gjorda av hårdplast, ska på vissa modeller kopplas och på andra limmas ihop.

Vid nybyggnation monteras den fasta sugledningen inne i väggarna. I befintliga hus dras den genom skåpstommar, garderober eller håligheter. De kan också dras i källare eller på vind. Ett kopplat rörsystem är lättare om man skulle vilja flytta centraldammsugaren. Det finns dock hus som har trånga utrymmen, där det är svårt att dra raka rör. Men det har kommit böjbara rörsystem på marknaden som lämpar sig för montering i just trånga utrymmen.

Modeller för lägenheter
Marknaden rymmer många olika typer av centraldammsugare även om grundprincipen är densamma. Ur energisynpunkt är centraldammsugare och vanliga dammsugare lika effektiva. När man jämför är det dammupptagningen man ska se till och inte fastna vid motoreffekten, en hög effekt på motorn inte är det samma som bra dammupptagning.

Vissa modeller har dammsugarpåsar, de behöver inte bytas lika ofta som i en traditionell dammsugare, ett par gånger per år kan räcka. Det finns även påslösa centraldammsugare, då är det istället en behållare som måste tömmas med jämna mellanrum.

Nytt sedan något år tillbaka är att det finns centraldammsugare anpassade för lägenheter, där man inte har möjligheter att dra rör. Då placeras förslagsvis dammsugaren i ett skåp, anslutningen sker direkt på maskinen eller i skåpväggen. Eftersom slangen är minst tio meter lång räcker det då oftast med ett uttag i lägenheten. Det finns en hel del lösningar på förvaringar bland tillverkare och leverantörer av centraldammsugare. Vanligast är en enkel konsol där slangen hängs upp efter användning.

Mer miljövänliga
Sugförmågan hos centraldammsugaren är mycket högre idag än när de första maskinerna kom för drygt 20 år sedan. Tekniken och elektroniken har utvecklats och maskinerna har blivit ännu mera miljövänliga. Just miljö- och hygienaspeketen är viktiga argument för att byta bort den traditionella sugmetoden. En centraldammsugare suger inte bara upp damm utan även mikroskopiska partiklar, kvalster och mikroorganismer - vilket vanliga dammsugare inte klarar. Utluften filtreras och blåses sedan ut utomhus. Viktigt att tänka på är att placera utblåset så att ingen störs av buller eller damm. En del modeller blåser ut mycket partiklar, för att undvika att få in dammet igen bör inte utblåset placeras nära husets friskluftsintag.

Det finns även modeller som har utblåset direkt från centralenheten, ungefär som en dammsugare, och dessa kan användas även i lägenheter. Några har så effektiva filter att utblåsluften innehåller betydligt färre dammpartiklar än vad som normalt finns i inomhusluften. Tester visar också att centraldammsugarna bullrar mindre jämfört med för några år sedan.

En komplett anläggning kostar från 5 000 till cirka 12 000 kronor beroende på vilken städutrustning man väljer och hur mycket rördelar man behöver för att installera i väggarna.

Innan man bestämmer sig kan det vara bra att göra en enkel skiss över var centralenheten och rören ska placeras och hur många sugdosor det kan finnas behov för. Generellt gäller att ha tänkt igenom och planerat allt noggrant innan installationen görs.

Text: Ove Hansen
Foto: Canvac, Allaway Centraldammsugare, Beam Sverige AB, Electrolux AB


Allaway Duo
En ny centraldammsugare från Allaway som kan användas både med rör eller utan. Passar även i lägenheter.
Cirkapris: 5.600:-


AEG Oxygen ZCV875
Tvåstegs högeffektiv filtrering med cyklonavskiljning och självrengörande GORE-TEX-filter. Multi-rörinstallation möjliggör flexibel placering av motor. Integrerat sann HEPA-filter och avgas-modul (ingen out-of-home avgaser). LCD-skärm med data om prestanda, användning och underhåll. Bättre ljud paket för tystare drift.
Cirkapris: Från 5 740:-


Elektrolux ZCV845A
EMer kompakt – enklare installation. Används med eller utan påse. Självrensande GORE-TEX filter. 580W sugeffekt (vid maskin). Cirkapris: Från 4 075:-

Canvac AB
Allaway Centraldammsugare
Beam Sverige AB
Elektrolux AB

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår