Dags att leva uteliv!

Dags att leva uteliv!

Nu spirar det i jorden och vårens första solstrålar skiner över landet. Det är nu hög tid att styra upp sådant som du inte hann med förra våren inför årets utesäsong. Börja i tid så hinner du njuta av platsen hela sommaren.

Det krävs lite tid och planering för att få till en bra uteplats eller skapa ett trivsamt uterum. Oavsett om du redan har en uteplats eller ska bygga en, så ta dig en funderare vad det är som behöver göras för att den ska vara praktisk och trivsam. Här ger vi några tips som kan hjälpa till på vägen att komma igång.

Gör en lista på vad som behöver göras. Är det något som gick sönder förra året som behöver repareras, köpas nytt? Var det något du saknade? Vissa saker kan det ta tid att få leverans på så det är bra att vara ute i tid.

Fundera även över vad du och din familj ska använda uteplatsen till. Behövs det kanske ett utekök? Kanske vill ni odla? Eller är vila och rekration viktigare? Det går förstås att använda uteplatsen till flera olika saker.
Ta fram en budet för hur mycket årets investering får kosta, och gör en tidsplan om det är något du ska snickra eller montera själv. Ska det byggas en trätrall eller läggas stenplattor? Här kommer någora nyheter och tips inför den kommande säsongen.

Termotrall furu är värmebehandlad med den senaste tekniken för att klara naturens yttre påfrestningar. Här kan man välja själv hur man vill att materialet ska åldras: ytbehandla trallen för att behålla kulören eller lämna träet obehandlat om du föredrar den gråa nyansen ett värmebehandlat virke får med tiden. Foto: Baseco

Kanske är det i år som du vill driva fram egna små plantor och odla tomater? Växthuset Ida finns i en mindre variant för hobbyodlaren med begränsad yta. Passar lika bra på en balkong eller en liten uteplats. Foto: Berg & Nycander

Trött på flugor, mygg och broms i uterummet? Det finns anpassade myggnätslösningar och insektsskydd som gör att det hålls insektsfritt i uterummet, utan att skymma sikten. Foto: Clearview

Om altandäcket behöver fräschas upp med en slipning så behöver man inte köpa en slipmaskin. Företaget Edge slipmaskin hyr till exempel ut genom olika ställen i Sverige (se deras hemsida för vilka orter). De har även tagit fram en enkel bruksanvisning där du på ett överskådligt sätt ser precis hur du gör när du slipar, så att även de som aldrig har gjort det förut ska klara av det.

Med ett glasräcke kring altandäcket så behåller du ändå sikten. Inoxa har räcken i olika modeller med rostfria stolpar och handledare.

Kanske är det dags för ett utekök i år? Med Landskorna Rostfrias ritverktyg designar du snabbt och enkelt din egen måttanpassade diskbänk.

Det kan vara skönt med sol på terrassen men det kan också bli lite för varmt när sommaren är som hetast. Två mindre uteplatser kan vara ett alternativ, eller låt terrassen fortsätta runt hörnet på huset för att på så sätt skapa skugga olika tider på dagen. Här med Granit plattor och Klassikplattan, Rustik block från S:t Eriks.

Trött på insyn eller att det blåser mycket på uteplatsen? Svalson har räcken som fungerar som vindskydd och som även är höj- och sänkbara.


Text: Annika Rådlund Foto: Baseco, Berg & Nycander; Clearview, Edge slipmaskiner, Inoxa, Landskrona Rostfria, S:t Eriks och Svalson.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Fler nyheter från

Visa mer Visa mindre

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla