De fyra elementen - berg, vatten, luft eller jord?

Klart är att värmepumpens status har höjts från pannrummet till salongerna. Men är det alla förunnat att ha en väl fungerande värmepump?


Först nu har branschen börjat ta hand om sina barnsjukdomar. Så nu gäller det att hitta en bra leverantör och ställa de rätta frågorna. Annars kan det bli en dyr lösning.

Så fungerar en värmepump

Principen är densamma som för ett kylskåp. Ett kylskåp tar värme från sin egen insida och avger den på baksidan. En värmepump tar värme från berg, vatten, jord eller luft och avger den i huset. Men hur fungerar ett kylskåp egentligen? Här nöjer vi oss med ATT den fungerar och ska försöka få den att fungera bättre.

Bergvärmepumpen

För varje kilowattimme som behövs för att värmepumpen ska kunna arbeta får man ut ungefär 3 - 4 kWh värme. Med direktverkande el är förhållandet 1 till 1. Ju större hus du har desto större är chansen att bergvärme kommer att bespara dig hål i plånboken. Men en bergvärmepump löser inte uppvärmningen själv. Dels behöver du lösa tappvarmvattnet och dels behöver du en backup lösning i en elpatron som går in och höjer temperaturen i panna till +60 grader när inte bergvärmen når hela vägen. Det viktiga med ett bergvärmeborrhål är hålets djup under grundvattenytan. Ligger huset på en höjd kan det alltså behövas ett djupare hål.

Svår kalkyl med några hållpunkter

Bergvärme kostar 90 000-150 000 att installera beroende på hur djupt man måste borra. Ju djupare hål, desto dyrare blir det men hur djupt man måste borra vet man inte förrän man har börjat. Luftvärmepumpen kostar från 10 000 i inköp och till det kommer installation. Storleken på hus och uppvärmningssätt bestämmer vilket som är bäst. Hur lång tid investeringen tar att räkna hem är svårt att säga. Värdet på huset stiger (och taxeringsvärdet), miljöeffekten är positiv. Resten hänger på pumpens hållbarhet och de kommande årens elpris, oljepris och ränteläge.

Hur stort ska huset vara?

Om man har oljepanna bör man göra av med minst 2,5 kubik olja per år. För el bör värmeförbrukningen ligga mellan 20 000 och 25 000 kilowattimmar per år. Sedan kommer hushållselen till. Den försvinner ju inte bara för att du byter till värmepump.
En stickprovsundersökning som Folksam gjort visar dock att 10 av 40 kunder fick offerter på dyra bergvärmepumpar trots att deras värmeförbrukning var för låg för att en sådan pump skulle vara lönsam över huvud taget. Luftvärmepump hade troligtvis varit ett lämpligare alternativ.

Ger kortare livslängd

Rätt storlek på värmepumpen är viktigt för hållbarheten. Om pumpen är överdimensionerad för huset så måste den slå av och på oftare än om den är anpassad. Detta ger högre slitage och en kortare livslängd. Underdimensionering leder till att elpatronen går in onödigt mycket. Borrhålet måste vara tillräckligt dimensionerat för att klara husets värmebehov. Ett borrhål "som sinar" på värme blir i stort sett obrukbart under lång tid framåt.

Luftvärmepumpen, ett bra alternativ

På senaste tid har luft-luftvärmepumpen och luft-vattenvärmepumpen tagit allt större marknadsandelar. En anledning kan vara den lägre investeringskostnaden och den kortare avskrivningstiden. Luftvärmen har ytterligare en fördel då den kan fungera som kylaggregat under sommarhalvåret. Luft-vatten värmepumpen kan också installeras på existerande system om man till exempel har en ackumulatortank.

 

Text: Carl Ståhle


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Visa alla