De har byggt ett eget hobbithus

De har byggt ett eget hobbithus

I en trädgård i Nacka har sagan blivit verklighet. Där har nämligen Fredrik Sandell byggt ett alldeles eget hobbithus. Det är ett Attefallshus som utrustats med allt som får hobbitar att trivas och Sagan om ringen-fans har redan hittat dit.

När man duckat och klivit in genom den runda dörren möts man en miljö som skulle få vilken hobbit som helst att trivas: rustika möbler, detaljer som gamla brädor från en 1800-tals ladugård, en öppen spis murad av tegelstenar från samma århundrade och den blanka Härskarringen i en kedja.

– Jag har alltid tyckt om Tolkiens böcker och när filmerna kom blev jag förtjust i filmens miljöer, som jag tyckte stämde bra överens med det som beskrivs i böckerna. Särskilt mycket tyckte jag om hobbitarnas hus, de var murriga och mysiga, säger Fredrik Sandell.

Hobbithuset var från början tänkt som en utflyttningslägenhet för familjens döttrar när de blivit tillräckligt gamla.

Familjen sökte bygglov för ett Attefallshus, men det tog tid, cirka åtta månader. Förklaringen är att området Storängen är undantaget för Attefallshus eftersom det är ett kulturminnesmärkt område. Men till slut gick det igenom och markarbetet kunde börja.

– Vi ville gräva ner det så mycket som möjligt för att slippa insyn och för att lägenheten skulle ha så lite påverkan på omgivningen som möjligt. Tanken då var att göra det modernt invändigt, men hobbitlikt på utsidan.

Men sedan tog Sagan om ringen-intresset över. – Vi får väl avhobbitfiera det innan någon flyttar in.

Huset stod klart i somras efter cirka ett och ett halvt års byggtid. Fredrik Sandell har själv ritat huset och fungerat som byggledare.
– Största lärdomen är att man måste se helheten, men sedan dela in arbetet i små bitar för att inte känna sig överväldigad. Det har varit mycket jobb och jag har ibland känt att vi varit överambitiösa. Men nu känner jag att det varit värt all tid och pengar vi lagt ner. Alla positiva reaktioner vi fått ger energi.

Eftersom intresset varit så stort för huset har familjen valt att öppna bed and breakfast, något som kan vara bra för den som måste ge sig ut på en oväntad resa.

I somras var hobbithuset i Storängen, Nacka, klart. Nu har familjen Sandell öppnat bed and breakfast i det annorlunda Attefallshuset.

Rustika möbler och loppisfynd skapar den rätta, hemtrevliga känslan.

Köket är enkelt och rustikt med runda former.

Det finns många detaljer hämtade från Sagan om ringen i familjens lilla hus.

Fredrik Sandell är nöjd med sitt första hobbithus.

Dörröppningen är rund precis som hobbitbostäderna i böckerna och filmerna.

Attefallshuset är byggt för att smälta in väl i omgivningarna.


Text och foto: Anna Sjöström

Läs även om ännu ett hobbithus i Stockholmstrakten här: Hobbit-hus byggs på Muskö

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla