De köpte en egen vingård i Toscana

De köpte en egen vingård i Toscana

Ewa och Bengt Thomaeus har alltid tyckt om att resa i Italien och de älskar landets mat och vin. För tre år sedan bestämde de sig för att ta intresset på allvar och de genomförde något som många säkert drömmer om – de köpte en egen vingård i Toscana. Trots att de inte hade några tidigare erfarenheter av vinproduktion så blomstrar idag affärerna och de storsatsar på en nybyggnation av landets modernaste produktionsanläggning.

Mitt i Toscana på 600 meters höjd i den lilla byn Volterra ligger familjen Thomaeus vingård Tenuta Monte Rosola. Utsikten från gården är fantastisk och de böljande kullarna är täckta med vindruvsstockar och olivträd.

– Vi besökte 32 olika vingårdar innan vi hittade den här som kändes rätt för oss, berättar Bengt Thomaeus.

Han har varit en entreprenör i många år och kände att han ville satsa på något som kunde flätas samman med deras liv, intresse och livsstil. De köpte gården av en tysk man som hade köpt marken med dess byggnader 1999 och omvandlat det till vingård. Det gamla bostadshuset var förfallet och hade varit övergivet i många år och det enda som odlades på markerna var durumvete. Han renoverade i huset och planterade bland annat vindruvor, fikon-, oliv- och plommonträd.
När Thomaeus tog över så var det nästan skördetid. Som tur är så valde de som arbetat på gården att vara kvar.

– Så det var liksom bara att hänga på, säger Bengt med ett skratt.
Fastän de inte hade så mycket praktisk kunskap i skörd och beredning så har de lärt sig allt eftersom.
– Det är kul att jobba med något även när man är pensionär, tycker Ewa.

Bostadshuset på vingården Monte Rosola är omgiven av böljande gröna kullar.

Det är i huvudsak blå druvor som odlas och halva odlingen består av Sangiovese och resterade av Cabernet sauvignon, Merlot och Shiraz . Marken bestod av 7,5 hektar och sedan har man köpt 125 hektar till. Idag produceras 7- 10 000 flaskor men med de nya ägorna och nyplanteringar så kommer det i framtiden att produceras 130 000 flaskor per år. För att detta ska kunna ske har man nu gjort en jättesatsning på en helt ny produktionsanläggning. De nya plantorna som planteras på de nya fälten, där det även planterats gröna druvor, kommer att kunna skördas för första gången 2018.

Den nuvarande produktionsanläggningen ligger ett stenkast från bostadshuset. Den nya anläggningen byggs på en kulle lite längre bort.

– Vi bygger det modernaste i världen, det kommer att vara självförsörjande på energi med hjälp av solenergi och vi ska samla och rena regnvatten till rengöring av kantinan, berätter sonen Pär Thomaeus som också arbetar i familjeföretaget.

Likasom de förra ägarna arbetar de för att göra riktigt högkvalitativa viner, något som i kallas för ”Super-Tuscan”, det vill säga den bästa kvalitén från Toscana.
Det byggs även en större olivoljepress för egen framställning av högkvalitativ kallpressad olivolja och det är en gammal lokal olivträdssort som planteras på de nya ägorna.

Ewa och Bengt har väldigt många projekt på gång tillsammans med barnen barnen Åsa, Pär och Erik Thomaeus som alla är engagerade i både framställning, marknadsföring och försäljning.

När den nya anläggningen är klar kommer det att säljas picknickkorgar med vin från Monte Rosola och andra godsaker från lokala producenter till dem som vill se vinodlingar på nära håll, cykla eller promenera på sluttningarna och njuta av landskapet.

De stora mängderna kommer också att göra att stora mängder kan säljas både i Italien och exporteras till andra länder.

Familjen har fått ett helt annat liv efter att de köpte gården och de är supernöjda att de vågade ta steget. På gården får de ständigt besök från både när och fjärran, många är nyfikna på det nya bygget. För de som vill komma och besöka området rekommendrar de det slottsliknande Borgo Pignano, eftersom de själva inte har någon rumsuthyrning. Barnen pendlar mellan Sverige och Italien och deras familjer kommer med till gården under loven. Ewa och Bengt har kvar sin villa i Sverige så de pendlar också mellan de två hemmen beroende på säsong. Ewa tycker att de har blivit väl mottagna i den italienska byn.

– Man får vara lite open minded om man bor utomlands, man kan inte gå och reta sig på folk. Om man lär sig grunderna i ett land, hur man bemöter folk och genom att försöka prata italienska då klarar vi oss bra.

– Det är också tillräckligt litet för att folk ska känna igen en här, förklarar Pär.

Bostadshuset ligger vackert beläget bland kullarna i Volterra i Toscana.

Under vår och höst ligger temperaturen på 20-25 grader och under juli-augusti runt 30 grader. Då kommer familjens pool bra till hands när barnbarnen är på besök.

Pär Thomaeus tappar upp vin direkt från tunnan. I trädgården finns förutom vindruvor: oliver, plommor, fikon, citroner och olika kryddväxter.

Det varma klimatet gör att det går att plantera växter i kruka året om.

Huset har renoverats och fått varma färger på väggarna. En tuppstake från Dalarna pryder den öppna spisen och gårdsvinet har förstås fått en egen hylla.

Den italienska och den svenska flaggan pryder middagsbordet på uteplatsen hos familjen Thomaeus i Toscana.


Text och foto: Annika Rådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla