AlltomBostad
 

Drar det kallt i lägenheten?

Drar det kallt i lägenheten?

Under kalla årstider är det många som upplever att det drar kallt i bostaden. Tvärtom vad många tror så ska man då inte stänga igen tilluftsventilerna - det kan nämligen skada hela ventilationssystemet och orsaka sämre hälsa.

Speciellt under vinterhalvåret är det många som brukar känna att det drar kallt inomhus från fönster och dörrar. Vad många då gör för att minska draget är att stänga igen tilluftsventilerna. Det är ingen bra lösning och kan störa hela ventilationssystemet och orsaka sämre inomhusluft med röta och mögel.

Ett bra ventilationssystem är nödvändigt för att skapa en trivsam inomhusmiljö. Ventilationssystemet ska se till att gammal luft förs ut och att ny luft kommer in, är den bristfällig kan den bli skadlig både för dig själv och för huset. Inomhusluften består bland annat av fukt och föroreningar. Stängs tilluftsventilerna hindras gammal luft att sugas ut vilket bidrar till att koncentrationen föroreningar i luften ökar samt att luftfuktigheten blir för hög. Fukten sätter sig i sin tur längs väggar, fönster och möbler som sedan orsakar mögel och röta, vilket gör inomhusklimatet sämre.

Om man stänger ventilerna så bildas det lätt fukt inomhus.

Lösningen på drag inomhus
Fryser du ofta inomhus och tycker att det drar för mycket från fönster och dörrar är lösningen inte att täppa igen tilluftsventilerna, istället bör du installera fler tilluftsventiler. Varför? Desto fler tilluftsventiler som finns i lägenhet desto mindre mängd luft passerar genom varje ventil och upplevelsen av kallt drag inomhus minskar.
 

 


Av: Annika Rådlund Källa: Alla Brf
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår