Drömhuset blev verklighet tack vare släkt och vänner

Allt Om Bostad

Familjen framför huset i Långgarn, norr om Norrtälje.

Markus Spångberg och Nina Mattson-Wärnström i Norrtälje byggde sitt drömhus i egen regi. Detta blev möjligt tack vare en stor släkt, hjälpsamma vänner och ett lokalt kontaktnät.
- Man blir rörd när 13-14 personer dyker upp en helg för att hjälpa till, säger Markus.


Släkten är bäst. I alla fall när man som ung barnfamilj ska bygga hus.  Nina Mattsson-Wärnström och Markus Spångberg, som har den gemensamma sonen Melwin 1,5 år, hade letat hus under flera år. De gick på husvisningar och bläddrade i husfirmornas kataloger, men de insåg att det fanns pengar att spara om de byggde i egen regi. Flexibiliteten blev också större.
- Men en förutsättning var att vi skulle göra mycket själva och ta hjälp av nära och kära. Vi hade inte haft råd att leja för allt, säger Nina som har tre händiga bröder och en stor släkt i Roslagen.
I mars förra året lade Nina och Markus högsta budet på en tomt med havsutsikt i Långgarn strax norr om Norrtälje. De skissade själva på sitt drömhus och tog sedan kontakt med en lokal arkitekt som granskade förslaget, kom med idéer och tog fram ritningar på det 143 kvadratmeter stora vinkelhuset i ett plan med inredningsbar vind och en takhöjd på 4,65 meter i vardagsrum och kök.

Speciallösningar

- Våra krav var en köksö, högt i tak med fritt upp till nock och utsikt mot havet både från köket och vardagsrummet. Dessutom hade vi fastnat för olika speciallösningar som exempelvis inbyggda nischer för ljusstakar, ved och hifi-utrustning, säger Nina. Vi valde också att skippa lister runt alla fönster.
Familjen sålde sin bostadsrätt i Norrtälje och flyttade hem till Ninas föräldrar för att spara pengar under byggtiden.
Bygglov fick man från kommunen på en vecka! Det var en väldigt positiv överraskning eftersom just ansökningshandlingar och andra pappersarbeten var det man bävat mest inför.
En såg i Grisslehamn åtog sig att bygga ytterväggar, och takstolar beställdes från en fabrik i Nässjö.

Med hjälp av familj och vänner

Den drygt 2 000 kvadratmeter stora tomten avverkades med hjälp av familj och vänner, mitt i värmeböljan i juli i somras.
- Vi skickade ut ett sms att det var dags för trädfällning och 13-14 personer kom för att hjälpa till. Vi tog ner ett 50-tal träd tillsammans, berättar Markus.

I full snöstorm

Huset restes i november i full snöstorm. Även då fanns en trogen skara på plats. När "skalet" äntligen var färdigt tog Markus tjänstledigt från sitt jobb som brandman i en månad för att kunna göra en kraftansträngning med det invändiga arbetet. De tog även hjälp av Ninas bror Dennis, som är snickare, samt bekanta rörmokare, målare och andra hantverkare.
- Om man saknar kontakter på den ort man ska bygga är det tuffare att bygga i lösvirke. Många har dålig erfarenhet av hantverkare och vet inte vart de ska vända sig, säger Markus. Dessutom är den hjälp man kan få av släkt och vänner ovärderlig.
- Alla de som hjälpt oss vet att vi kommer att ställa upp för dem den dagen de behöver hjälp. Det är självklart, säger Nina.

Inflyttningsklart

I månadsskiftet februari/mars i år var huset inflyttningsklart, precis ett år efter det att tomten införskaffades i mars 2006. Den totala kostnaden för hus, tomt och arbetskraft slutade på cirka 2,7 miljoner kronor, en lägre summa än vad många "begagnade" hus gick för och betydligt billigare än det drömhus som de först fastnade för i en huskatalog.
- Det roligaste har varit att det hänt så mycket på så kort tid och att vi haft sådan tur och inte råkat ut för några missöden, säger Nina.
Däremot tycker hon att det varit frustrerande att hon inte handgripligen har kunnat hjälpa till med byggnationen.
- Det jag framför allt har bidragit med har varit att ta in offerter, kommit med inredningsidéer, gjort inköp och servat med mat och fika, säger Nina som även har skrivit byggdagbok och fotograferat alla moment.
Nu återstår bara inflyttningsfesten för alla som gjort deras dröm verklig.

 

Text och foto: Susanne Bengtsson, Alltombostad.se

 


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla