AlltomBostad
 

Effektiv julstädning

Effektiv julstädning

Under julen samsas vi ofta fler än vanligt under ett tak, vilket innebär högre belastning på hemmet. Maten plockas in och ut, nötter knäcks, tomten klampar in i hallen med vinterkängorna på och granen står och barrar i ett hörn. Dessutom har familjemedlemmar ofta olika behov; någon har hund, någon avskyr smulor på golvet och kanske är någon är dammallergiker. För att minska påfrestningarna i julefriden kommer här några bra städtips.

Med rätt utrustning går städningen som på räls. Kontrollera att du har allt du behöver innan du påbörjar storstädningen.

Gör städningen till ett träningspass. Hård städning och dammsugning bränner 260 kalorier i timmen, och just i juletider är all extra motion välkommen.

Blanda såpa och vatten i en sprayflaska för fläckborttagning av enklare karaktär. Låt verka någon minut och torka sen med en fuktig trasa. Rostfria ytor blir fingeravtrycksfria om du tar en trasa med ett par droppar koncentrerat diskmedel på och drar över ytan. Eftertorka med en torr trasa.

Om du inte har en självrengörande ugn kan du gnida insidan av din ugn med såpa, värma till 100 grader och vänta i 10 minuter innan du stänger av. Låt svalna. Nu är ugnen lätt att torka ren.

Byt disktrasa minst en gång i veckan. Tvätta den i din tvättmaskin så kan den återanvändas många gånger.

Trimma din dammsugare för bästa resultat. Byt dammsugarpåse och rengör filtret, då får dammsugaren upp flödet igen. Glöm inte att emellanåt byta filter för att hålla sugförmågan på en hög nivå. Ibland indikerar dammsugaren att du behöver byta dammsugarpåse trots att påsen knappt känns använd. Om du dammsugit upp väldigt fint damm kan det ha täppt igen påsens porer så att genomströmningen av luft inte fungerar som den ska. Bra att tänka på efter bullbaket.

Om avloppet luktar illa kan du koka 2 dl vinäger och hälla ned i handfatet. Låt stå i minst 15 minuter innan du sätter på kranen.

Visa omtanke mot allergikern
Damsug madrassen och under soffkuddar. Använd det lilla möbelmunstycket. Vädra regelbundet dina textilier utomhus. Skaka sängöverkast, duntäcken och kuddar ordentligt. Det är friskt och fräscht att övernatta i nyvädrat även för de som inte är allergiker.

Att dammsuga med en dålig dammsugare är faktiskt sämre än att inte dammsuga alls då den sprutar ut det damm som annars legat statiskt bundet vid golvet. Investera i en bra dammsugare som täcker dina behov och har dokumenterad dammupptagningsförmåga. Det finns speciella anti-allergipåsarför ännu bättre luftrening. Det går även att köpa till munstycken som är specialutformade för att få upp djurhår.

För ett resultat som räcker länge
Om du veckostädar noggrant räcker det med en rejäl storstädning i kvartalet.  Glöm inte att torka ovanpå köksskåpen, dammsuga persiennerna och piska mattorna. Använd tandborste för extra svåråtkomliga utrymmen i kök och badrum. Till exempel runt kranens fäste där det ofta bildas beläggningar.

Dammsug först upp damm och lös smuts, skura därefter med såpa för att få bort fläckar på golvet. Var uppmärksam på det "fina" dammet. Så lite som en matsked vetemjöl kan förstöra din dammsugare om det var längesen du bytte dammsugarpåse, då risken är större att det letar sig in i dammsugarens inre. (Detsamma gäller putsdamm - hyr en industridammsugare när du renoverar hemma). Bäst är att sopa upp så mycket som möjligt, sen dammsuga upp resten och därefter byta dammsugarpåse direkt.

Lackade trägolv är lätta att sköta om inte lacken skadas. Vill man torka av golven så behövs enbart en lätt fuktad mikromopp. Ta eventuellt några droppar diskmedel i vattnet om det är fläckar på golvet. Använd inte golvsåpa på lackade golv, den kan innehålla vax som gör golvet halt.  Däremot rekommenderas traditionell, extra fet golvsåpa för sparsam fukttorkning av oljade trägolv. Fukttorkning innebär att golvet ska vara helt torrt inom en till två minuter.
–Men de flesta städar faktiskt sönder sina golv, menar Björn Törnquist på Welin & Co, så fukttorka bara om det verkligen behövs. Annars räcker det gott att dammsuga eller använda torr mikromopp.

Granbarr kan bli till projektiler i din dammsugare, som kan riva sönder dammsugarpåsen och släppa ut fint damm i dammsugarens inre. Sopa upp barren i största möjliga mån, och tänk på att byta dammsugarpåse direkt om du dammsugit upp barr.


Text: Annika Rådlund Källa: Electrolux och Golvbranschen, GBR
Foto: Annika Rådlund, Electrolux, Kährs trägolv och Golvbranchen GBR

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår