Elda grönt för bättre miljö

Elda grönt för bättre miljö
Drygt en miljon svenskar har installerat braskaminer i sina hem, och fler är på väg. Braskamin ger både lägre elräkningar och högre mysfaktor. Men det är många som inte känner till hur man gör för att elda mer miljövänligt.

– Om man eldar rätt är det en av de billigaste och mest miljövänliga uppvärmningsmetoderna. Några saker att tänka på är att en ny braskamin generellt är mer miljövänlig att elda i än en gammal, att veden ska vara torr och att brasan får tillräckligt med syre, säger Björn Valentin, försäljningschef på Nibe Brasvärme.

Eld har alltid spridit värme och trivsel, inte minst i vårt kalla nordiska klimat. På 60-talet kom de första paketlösningarna för installation av braskaminer i hemmet. I takt med stigande elpriser och större fokus på heminredning installerar allt fler svenskar braskaminer. I dag är eldning i braskamin ett billigt och mysigt sätt att hålla ner sina energikostnader. Moderna braskaminer är, enligt det norska statliga testinstitutet SINTEF, 90 procent renare och 40 procent effektivare än sina föregångare, men det gäller det att elda rätt.

– Det finns några enkla saker att tänka på för att bli ännu mer miljövänlig. Förutom att välja en modern miljömärkt braskamin bör man ha riktigt torr ved, den bör också tas in i rumstemperatur en dag innan den eldas. Det är också viktigt att ha luckan öppen i början så att man får en bra förbränning. Är röken genomskinlig och luktfri är förbränningen bra, säger Björn Valentin.

Modern vedeldningsteknik är en miljömässigt bra energiform som inte bidrar till växthuseffekten. Vid fullständig förbränning av ved utvinns koldioxid, vattenånga och aska som kan användas för trädgårdsgödsling. Fullständig förbränning ger också bättre värmeekonomi, som i sig är miljövänligt. Men för att eldningen ska ge bästa möjliga effekt och bidra till en så bra miljö som möjligt finns det en del saker som är viktiga att tänka på.

I takt med att konsumenterna blir allt mer medvetna om miljön ökar också krvaen på branschen att ta fram miljömärkta produkter.

– Vi ser en klart ökad efterfrågan på miljömärkta braskaminer. De flesta är mycket miljömedvetna och tänker på miljön även vid köp av braskamin. Vi är glada att de gamla kaminerna nu börjar bytas ut mot ny, mer effektiva kaminer, säger Björn Valentin.

Sju heta tips för en grönare och mer effektiv eldning
1. Byt ut din gamla kamin mot en nyare modell om den är äldre än tio år.
2. Välj en Svanenmärkt/miljömärkt kamin.
3. Elda alltid med torr ved.
4. Låt luckan stå på glänt minst 10 minuter efter att brasan tänts.
5. Se till att brasan alltid får tillräckligt med syre.
6. Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar. Brukar vara max 2-3 kg ved/timme.
7. Låt alltid veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas. Djupfryst ved (-20 grader) gör att värmeutbytet blir mycket dåligt.
8. Sota och gör rent ofta, det sparar både energi och miljö.
9. Tänk alltid på att göra en bygganmälan innan installationen.

Text: Mumlan Nyhlin.
Foto: Handöl och Contura.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Energi

Visa alla
Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Visa alla