AlltomBostad
 

En ljus framtid med LED

Allt Om Bostad

Utfasningen av glödlampan är i full gång. Det är många glödlampor som kommer bytas ut de närmaste åren mot energisnålare alternativ. Föreningen Hemljus ser en snabb teknikutveckling av framtidens lampor.

Lågnergilamporma blir allt mindre och med allt varmare färg. Dimning och snabbtändning är inte heller några problem. LED-lamporna kommer nu på bred front, framförallt i de lägre effekterna för dekorationsbelysning.

LED (Light Emitting Diod), lysdioden är den första ljuskällan som lyckats förena de, av många belysningsplanerare och arkitekter önskade fyra egenskaper: att den ska vara så liten som möjligt, avge ljus på ett mycket effektivt sätt, ha en lång livslängd och steglös ljusreglering.

Montage
Lysdioder (led) alstrar ljus utan värme i ljusriktningen. Däremot kräver själva led-kretsen (chipet) kylning såsom all elektronik. Kylbehovet hos armaturen skiftar stort beroende på om lysdioderna skall användas för signal/visuelleffekt (lågeffekts) eller för belysningsändamål (högeffekts). Om kylningen av armaturen inte är tillräcklig kan ljusflödet från dioderna upptill halveras och diodernas livslängd reduceras. Kontrollera kylbehov med datablad och leverantören.

Inkoppling
led drivs med likspänning varvid alla led behöver ett driftdon (även benämnt driver, konverter, transformer eller power supply) för att fungera. Detta driftdon kan vara inbyggt i armaturen varvid 230 V AC matning ansluts direkt till armaturen. Eller monteras externt och kan då driva en eller flera armaturer. Det finns i dag två typer av likströmsmatning till led konstantspänning och konstantström. Dessa matningstyper kräver olika typer av inkoppling, parallell-koppling respektive seriekoppling. Beakta polariteten (+/-).

Framtiden
LED öppnar en rad nya möjligheter men kräver också ett helt nytt tänkande. De olika komponenttillverkarna har de senaste åren presenterat en mängd genombrott. Detta har medfört att LED inom en snar framtid tar över som ljuskälla i många sammanhang. Att LED kommer att ersätta vanliga lysrör i framtiden är inte orealistiskt men innan dess öppnar de framför allt för nya användningsområden.

Fördelar med LED
? Den mycket långa livslängden på upp till 50 000 timmar innebär låga underhållskostnader.
? Den höga effektiviteten innebär en mycket låg energianvändning.
? Färgat ljus kan skapas direkt utan filter. Färgmättnaden är mycket hög.
? Vita LED finns i olika färgtemperaturer. Armaturer som erbjuder möjligheter att växla mellan olika färgtemperaturer skapar nya möjligheter.
? LED avger varken UV- eller IR-strålning.
? Det lilla formatet möjliggör ytterst kompakta armaturer.
? LED har en hög funktionssäkerhet.
? LED går att ljusreglera inom hela skalan från 0 till 100 procent.
? LED är stöt- och vibrationståliga
? Livslängden påverkas inte negativt av tändningar och släckningar.
? Med LED kan ljuset lätt styras.
? LED drivs med låg spänning.
? I många applikationer bidrar den låga energianvändningen till minskat energibehov.
? Den långa livslängden betyder också att ett färre antal ljuskällor behöver tas om hand för återvinning.


Text: Jenny Marcuson
Källa: Belysningsbranschen
www.ljuskultur.se
Bild: House of light

 


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår