AlltomBostad
 

Energikrävande digitalboxar tas bort från marknaden

Allt Om Bostad

Den 25 februari 2010, träder ekodesignkraven för enkla digitalboxar i kraft inom EU. Det innebär att de enkla digitalboxarna får dra maximalt 5 W i aktivt läge och 1 W i standbyläge, något högre vid extra funktioner.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Energileverantörer Sol, Vind & Vattenkraft

De produkter som inte uppfyller dessa krav får inte längre tillverkas eller importeras för användning inom EU. När Energimyndigheten testade digitalboxar visade det sig att vissa drog lika mycket oavsett om de var på eller i standby.

Digitalboxar delas in i enkla och avancerade i ekodesigndefinitionen. Enkla, till skillnad från avancerade, saknar krypteringsmöjlighet, vilket innebär att de inte kan visa betalkanaler. Enligt elektronikbranschen är det i huvudsak avancerade boxar som säljs i Sverige. De enkla står förmodligen för mindre än en tiondel av marknaden.

- Med de nya kraven kan det bli stora energibesparingar när ett land går över till digital-tv eftersom många då köper en box till sin gamla tv. Sverige och flera andra länder har redan gått över, men några av EU-länderna håller fortfarande på, säger Carlos Lopes, projektledare för ekodesign vid Energimyndigheten.

Energimyndighetens tester visar att en del digitalboxar kan dra mer energi per år än en medelstor TV på grund av hög standby-effekt. Besparingen med de här gränsvärdena beräknas bli omkring 9 TWh per år totalt i hela EU vilket motsvarar mer än Estlands hela elanvändning.

- Ekodesignkraven har förmodligen redan haft betydelse eftersom många tillverkare och återförsäljare har känt till dem och anpassat sin produktion och sitt sortiment för att klara kraven. Använder de samma energismarta teknik även i de avancerade digitalboxarna som har krypteringsmöjlighet blir påverkan ännu större, framhåller Mikael Holst, handläggare vid Energimyndigheten.
 
Om två år skärps ekodesignkraven för enkla digitalboxar ytterligare.


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår