Enklare med alternativ energiförsörjning

Allt Om Bostad

Nu ska det bli lättare för konsumenter att energieffektivisera och producera sin egen el. Nystartade företaget Milliwatt vill hjälpa oss att bli energismarta.

Se våra utställningar på alltombostad.se

Energileverantörer Bioenergi & Pellets Sol, Vind & Vattenkraft

Stigande elpriser motiverar människor att ta kontrollen över sin elproduktion på en lokal nivå. Ny teknik och de många investeringar som privatpersoner gör i vinkraftverk runt om i landet är tecken på en stark vilja och ett stort intresse.

Samma trend syns över hela världen och mer forskning än någonsin pågår inom området energibesparing. Det talas om smarta nät, LED-belysning, solceller och passivhus och intresset kan ha flera utgångspunkter.
- Förutom viljan att ta ett miljömässigt ansvar finns också en dröm om frihet från de stora bolagen som säljer el eller olja, säger Joakim Nyberg, grundare av Milliwatt Energy Solutions.

I Tyskland tillåts privatpersoner att sälja tillbaka sin egenproducerade el till kraftbolagen. Detta har medfört att Tyskland är en av världens största producenter av el producerad av solkraft. Diskussion förs i Sverige, angående liknande regler.
- Egentligen sysslar vi verkligen inte med några nyheter, solcellen, generatorn och lysdioden är jämfört med exempelvis datorn väldigt gamla uppfinningar, säger Joakim Nyberg.

Hittills har det varit riktiga entusiaster som producerat sin egen el och det har enligt det nystartade företaget Milliwatt Energy Solutions saknats ett bra utbud för vanliga konsumenter. Därför har de nu tagit fram ett utbud av produkter som hjälper konsumenten att på ett kostnads- och tidseffektivt sätt komma igång med att producera el. De menar att det finns mycket för den enskilde att göra för att energieffektivisera sitt boende.

-  Jag tror också att många är rent ut sagt trötta på att miljön används som ett försäljningsargument för nya produkter. Det är ju egentligen väldigt lite av vår konsumtion som är miljövänlig. Lågenergilampor med kvicksilvergas och bilar som drivs fram med etanol har ju snarare större miljömässiga nackdelar än fördelar jämfört med de produkter de ska ersätta. Jag förstår om folk känner sig vilseledda, säger Joakim Nyberg.

Han menar att det är bra att debatten nyanseras. Att nya produkter möter kritik är ett tecken på att marknaden mognar och att konsumenter är kunniga och ställer krav.
- Det vi sysslar med är väldigt roligt. Det är verkligen full fart och det kommer bli väldigt spännande att se vad som händer framöver, säger han.

 

Text: Mumlan Nyhlin. Bild: Milliwatt.


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Energi

Visa alla
Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Erbjudande! 5% rabatt vid köp över 3 000kr

Andas säkert, rengöring från Climaclean

Andas säkert, rengöring från Climaclean

Visa alla