AlltomBostad

Esters hus ska bli som förr

Esters hus ska bli som förr

Tjolöholms allmogeby pågår just nu ett spännande byggnadsvårdsprojekt, där skickliga timmerhantverkare väver samman traditionella byggmetoder med dagens moderna krav på tillgänglighetsanpassning.

Arbetarbostaden Esters uppfördes kring sekelskiftet 1900 och moderniserades 50 år senare. Nu ska huset återfå sin ursprungliga arkitektoniska form med stråtak och andra detaljer som ger liv åt allmogebyns särpräglade karaktär. I hög utsträckning används traditionella hantverksmetoder som exempelvis dymling vid låsning av sammanfogningar.

– Vi använder samma material som det ursprungliga, med dubbelspontade plankväggar, stockpanel och stråtak, men den det är också en avvägning och balansgång av vad som är rimligt utifrån funktion och dagens regelverk, säger Peter Ivarsson, bebyggelseantikvarie och vikarierande fastighetschef på Tjolöholm.

Tjolöholms allmogeby byggdes kring sekelskiftet 1900. Arkitekt Lars Israel Wahlman hämtade inspiration från den svenska allmogebebyggelsen, men också från engelska byar och Arts- and Craftsrörelsen. De sju husen är likartade, men har ändå en personlig prägel.

Lutande knutar
– Byggnaderna ser annorlunda ut än andra svenska röda stugor från samma tid och förefaller stå stadigt fastkilade i marken med lutande knutar och smårutiga fönster precis under takfallet, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholm.

Intentionen med byn var att Tjolöholms arbetare skulle leva ett gott och praktiskt liv i en estetiskt vacker miljö. I höst kommer Esters hus förses med stockpanel och vasstak. När allt är klart kommer allmogestugan inhysa två helt tillgänglighetsanpassade hotellrum.

Folk utanför Esters i slutet av 50-talet innan huset moderniserades.

Under hela arbetet har allmänheten kunnat följa den pågående restruktionen från en läktare inne i byggtältet.

I höst kommer Esters hus förses med stockpanel och vasstak.

Stiftelsen Tjolöholm rekonstruerar Esters hus efter L I Wahlmans ursprungliga ritningar under 2018-2019. Projektet genomförs i samarbete med Kungsbacka kommun och Länsstyrelsen i Halland. De två bostäderna i Esters hus kommar från och med nästa sommar vara tillgängliga för de som vill övernatta. Även allmogeträdgården planeras att vara klar då.

 

 


Byggnadsvårdnadsvisningar
Under sommaren anordnar bebyggelseantikvarie Peter Ivarsson tre byggnadsvårdsvisningara av för allmänheten. Under en 90 minuters vandring kring godset visas pågående byggnadsvårdsprojekt så som rekonstruktionen av Esters i allmogebyn, murverksrestaureringen av slottets fasad samt den avslutade restaureringen av Magasinet.


Om Tjolöholms Slott
Godset är beläget på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden och det är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård med natur och havslandskap.
Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.
 Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.

 Av: Annika Rådlund Källa och foto: Tjolöholm

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår