AlltomBostad
 

Färgglada hus med nya lösningar

Färgglada hus med nya lösningar

Tammerfors nya stadsdel Vuores visar upp modern arkitektur, nya teknologiska lösningar, ekoeffektivitet och boende nära naturen med kolonilotter och höns.

Varje år arrangeras en bostadsmässa någonstans i Finland i ett nybyggt område. Bostäderna säljs till de som vill flytta in och ofta är alla redan sålda när mässan slår upp portarna.  Alla hem inreds med det senaste inom inredning och design och besökarna har möjlighet att gå in i alla enfamiljshus och i ett antal lägenheter.
På bostadsmässan i Tammerfors kunde besökarna gå in i 27 enfamiljshus samt i 12 lägenhter. Mässperioden varade från mitten av juli till mitten av augusti.

Arkitekturen i bostadsområdet är modernt och originellt. Det finns både färdighus av nya modeller och individuella egnahemshus. Färger har använts flitigt speciellt på hög-, rad- och parhuskvarteren.

Ekologisk hållbarhet präglar bostädernas inredning i form av finska kvalitetsprodukter, samt återvinning av material och möbler. Åtta av hemmen har bara inretts med hjälp av återanvändning av gamla möbler och prylar,

Årets mässtema var Modern trädgårdsstad.
-Invånarna har tillgång till odlingslotter och dagvattnet behandlas för att skydda områdets vattendrag, säger Pasi Heiskanen, VD för finlands bostadsmässa.

Energieffektiviteten låg i fokus för årets husbyggen. Många besökare var intresserade av bostadshuset Lantti som producerar sin egen el med solpaneler och uppvärms med solsamlare och fjärrvärme. På årsnivå ska huset producera mer energi än vad det förbrukar.

Soporna slängs vid speciella avfallsstationer.
 - Det underjordiska rörsystemet för sophantering minskar avfallshanteringens miljöpåverkan avsevärt, den reglerbara LED-belysningen i parkerna och på gatorna sparar energi och den supersnabba nätuppkopplingen gör det möjligt för invånarna att distansjobba, beskrivar mässans projektchef Arto Vuorijärvi.

Bostadsmässan arrangerades för 43: e gången, nästa år kommer den att arrangeras i Hyvinge.

 

Text och foto: Annika Rådlund

Solgult trägolv och finsk design i ett av barnummen.

Med solpaneler, solsamlare och fjärrvärme producerar nollenergihuset Lantti mer energi än vad det förbrukar.

Vissa i området har fått morgonpigga grannar.

Det underjordiska rörsystemet för sophantering ska minska avfallshanteringen och påverkan på miljön.

Bostadsmässan i Tammerfors visade upp modern arkitektur, ekoeffektivitet och nya teknologiska lösningar.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår