AlltomBostad
 

Finsk golvvärme utmanar

Allt Om Bostad

Finska Warmia är en uppstickare inom vattenburen golvvärme. På några år har de blivit det näst största företaget inom vattenburen golvvärme i Finland. Nu riktas blickarna västerut, mot Sverige, där kunderna är kvalitetsmedvetna och golvvärmen redan en etablerad lösning.

Se våra utställningar på alltombostad.se:

Golvvärme & Takvärme Värmepumpar Övrig värmeutrustning

Fördelarna med Warmias produkter gentemot andra golvvärmesystem är flera, enligt dem själva.
- Vi har ett annorlunda system och tar golvvärmen till en annan nivå, säger Johannes Paloheimo, produktchef på Warmia OY.

Warmia lägger stor vikt vid den individuella planeringen för varje enskilt objekt, som görs av en VVS-planeringsenhet med den senaste planerings-mjukvaran

- Vi räknar ut energibehovet för varje enskilt rum eftersom förbrukningen är olika i exempelvis stora och små rum. Normalt är att man annars räknar ut en snittförbrukning per kvadratmeter, säger Johannes Paloheimo.

En annan fördel är, enligt dem själva, användningen av spiralmontering (snäckmontering) istället för den traditionella "sinus"-monteringen. Problemet med den traditionella "sinus"-monteringen av golvvärmerören är att vattnet hinner kallna ju längre bort det flödar i systemet. Detta leder till en ojämn fördelning av värmen över golvytan och ett behov av högre temperatur i slingorna för att nå den eftersträvade temperaturen i rummet.

Tack vare energikalkylerna och spiralmonteringen, som gör att tillopps- och returslingan (varma och kalla vattnet) alltid går parallellt, får man en jämnare värme över hela golvytan. Detta i sin tur möjliggör lägre temperatur i golvvärmeslingorma. Även under kalla vintermånader när det kan vara  -25°C ute är temperaturen i slingorna runt 32-33°C. Detta ger ett energisnålt golvvärmesystem.

Omsatte 4,4 miljoner euro

Byggnadsbranschen har i över 50 år använt sig av golvvärmelösningar. Utveckling av nya byggnadsmaterial tillsammans med ny teknik inom byggnadsbranschen och nya tillverkningsmetoder har öppnat väg för mer kostnadseffektiva värme och energisnålare golvvärmesystem. Majoriteten av småhusbyggare väljer i dagens läge att gå med vattenburet golvvärmesystem.

Warmia är ett Finskt företag vars huvudkontor ligger i S:t Karins utanför Åbo, Finland. Warmia grundades 2003 och företagets vd heter Peter Jansén. Ifjol installerade Warmia över 2,5 miljoner meter golvvärmerör till över 2500 objekt och omsatte drygt 4,4 miljoner euro.

Warmia använder sig av rostfria fördelare som ger ett jämnt och säkert vattenflöde i systemet. Företaget ger 10 års funktionsgaranti på planerade och installerade golvvärmesystem och rören man använder är CE-certifierade PE-RT 5-lagers kompositrör.

Warmia är även på väg in i höghus i samarbete med den tyska golvexperten Knauf. Företaget levererar också värmeanläggningar som håller gator, torg och liknande ytor isfria. Det största projektet i den sektorn innefattar över 80 km värmerör på olika ytor i Helsingfors centrum för tre år sedan.
Då företaget nu etablerat sig på allvar i hemlandet och beräknas ha 26 procent av den inhemska marknaden, har man nu vänt blickarna mot exportmarknaden. Ifjol gick Warmia in i Estland och nu är meningen att man ska satsa på Sverige där kunderna är kvalitetsmedvetna och golvvärmen en redan etablerad lösning.


Text: Susanne Mattsson  Foto & illustrationer: Warmia


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår