AlltomBostad
 

Fler snickrar själv

Fler snickrar själv

Hela åtta av tio husägare har planer på att renovera eller bygga i sommar. En ny uteplats står överst på att-göra-listan för de flesta hemmafixare. Att måla huset är det näst populäraste projektet. Det visar en färsk undersökning från Hornbach.

När Hornbach lät fråga sina kunder vad sommaren 2011 har att bjuda på var bilden tydlig. 85,7 procent kommer att utföra ett bygg- eller renoveringsprojekt. Det populäraste projektet är att bygga en uteplats, vilket 21,6 procent ska göra. Som nummer två på listan kommer målning av huset. Det planerar 17,8 procent av villaägarna. Nästan lika många, 17,3 procent, ägnar sommaren åt att anlägga eller fixa till gräsmattan.
Bilden av mannen som i sitt anletes svett ensam jobbar på huset , medan kvinnan sköter markservice och passar barn − stämmer glädjande nog inte med verkligheten, enligt undersökningen. Dagens familjer verkar istället se byggandet som ett utmärkt tillfälle att umgås. Hela 46 procent svarade att de kommer att utföra projektet tillsammans med sin partner. Dock räknar var tredje hemmafixare (32 procent) med att det under arbetets gång kommer att uppstå bråk med partnern − just på grund av byggprojektet. Ett vanligt föremål för bråk är som bekant ofärdigställda byggprojekt. 4 av 10 (40,6 procent) erkänner att de någon gång har påbörjat ett byggprojekt utan att färdigställa det.

Det verkar vara de relativt billiga projekten som lockar mest. 33,3 procent av alla hemmafixare lägger mindre än 10 000 kronor på sommarens byggande. 6 av 10 av de som deltog i undersökningen lägger maximalt 20 000 kronor på sitt projekt. Oavsett byggbudget så växer pengar inte på träd, och det är inte ovanligt att semesterresan får stå tillbaka till förmån för byggprojektet. En av fem (19,9 kronor) måste helt avstå från semestertrippen i sommar på grund av projektet. Och en av fyra (24,7 kronor) måste åka på billigare semesterresa i år för att ha råd att finansiera byggandet.
Hemmafixarna verkar dock tycka att ett bygg- eller renoveringsprojektet är ett alldeles förträffligt semesternöje.
− När vi i undersökningen frågade kunderna varför de väljer att utföra byggprojektet själva, och inte anlitar hantverkare, var det inte i första hand för att spara pengar. De flesta, 43,4 procent, svarade nämligen att de genomför projektet själva för att de tycker att det är roligt. Och det glädjer mig enormt! Ett projekt måste byggas på entusiasm och en vision om att förverkliga drömmar för att det ska bli riktigt bra, säger Weronica Lundgren, marknadschef på Hornbach.
37,7 procent av de tillfrågade svarade att de valde att göra projektet själva för att det blir billigare än att anlita hantverkare. Av de som har anlitat hantverkare för sommarens bygg- eller renoveringsprojekt, uppger 85,2 procent att de skulle ha gjort arbetet själva om inte ROT-avdraget funnits. Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät utskickad till Hornbachs kunder under maj månad 2011. Totalt deltog 363 personer i undersökningen.

Text: Jenny Marcuson
Källa: Hornbach

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår