AlltomBostad
 

Förnybar värme toppar listan

Förnybar värme toppar listan

Mer än var fjärde villaägare planerar att byta eller komplettera sitt värmesystem under det kommande året. Majoriteten av dem har ett gemensamt krav – uppvärmningen ska vara 100 % förnybar. Samtidigt råder stor osäkerhet kring vilka uppvärmningsalternativ som faktiskt är helt förnybara.

Villapanelen visar att fller än var fjärde av de tillfrågade villaägarna planerar att byta eller komplettera sitt värmesystem inom det kommande året och kravlistan är tydlig. Hela 70 procent tycker att det är viktigt att deras nya värmesystem ska vara klimatsmart och enbart nyttja förnybar energi.  Men det råder stor osäkerhet kring vilka värmekällor som faktiskt möter detta kriterium.

- Det är givetvis glädjande att se att svenska villaägare har en sådan tydlig ambition vad gäller deras förnybara uppvärmning. Däremot blir det väldigt tydligt att det finns ett kunskapsglapp som behöver överbryggas. Solenergi, Pellets, Ved/flis och Vindkraft lyckas man pricka in som 100 % förnybara. Värmepumpar av olika slag förvirrar däremot eftersom de faktiskt drivs av el. El som under kalla vinerdygn till stor del är fossilbaserad, och det tror vi är något som villaägare inte riktigt insett, säger Hampus Mörner från Kunskapsprojektet 100 % Förnybar Värme.

Mellan de alternativ som dock anges som förnybara ser topp 5-fördelningen ut så här:
1. Solenergi
2. Bergvärme
3. Ved/flis
4. Pellets
5. Vindkraft

Text: Annika Rådlund Källa: Villapanelen
Foto ovan: Fiskarhedenvillan och Keddy

Solenenergi toppar listan för förnybar värme. Sveriges första enfamiljsvilla som certifierats som passivhus enligt internationell standard invigdes i oktober. Taket är täkt av solceller som producerar den el som täcker driften av huset. Foto: Fiskarhedenvillan 

 

Ved är ett biobränsle som hör till listan på förnybar energi. Foto: Micke Persson/Contura braskamin

Villapanelen består av ca 20 000 villaägare runt om i Sverige och undersökningen genomfördes under vårvintern 2012.

100 % Förnybar värme är ett samverkansprojekt som drivs av branschföreningarna Pelletsindustrins Riksförbund (PiR), Pellsam, Svenska Bioenergiföreningen (Svebio) samt Svensk Solenergi. Projektets syfte är att verka för förnybar energianvändning i Sverige och det har pågått sedan början av 2009 med hemsidan www.hundraprocent.info som nav för kommunikationsinsatserna.

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår