Från en etta till en femma på fem minuter

Från en etta till  en femma på fem minuter

Under 2-24 september har Vallastadens Bo- och samhällsexpo arrangerats i Lidköping. Besökarna på expot har haft möjlighet att kika in i 70 olika bostäder för att ta del av lika många olika sätt att bo och leva. En av de uppmärksammade boprojekten var Drömlägenheten, där man visade hur det kan vara möjligt att förvandla en enrummare till en femrummare.

Stångåstadens Drömlägenhet i Vallastaden ser inte ut om någon annan lägenhet. Faktum är att den inte ser likadan ut från en gång till en annan heller. Det är lägenheten som kan förvandlas från en etta till en femma på några minuter.

Det är faktiskt lite som den fantastiska husvagnen som Kalle, Musse och Långben åker på semester i: en knapptryckning och dubbelsängen åker ner från ett utrymme i taket, ett bord som kan varieras i storlek för att sedan stuvas undan i ett dolt utrymme i golvet, ett försänkt badkar som finns under golvet i tvättstugan, en knapp som förvandlar det genomskinliga glaset till frostat och teknik som styr över ljus, gardiner och fönster.

– Vår ambition är att i alla projekt ha något nytänkande och nyskapande. Vi vill gärna tänja på gränserna och i ett sådant här publikt projekt är det extra roligt att göra det, säger Michael Stenberg, fastighetschef Stångåstaden.

Ledord för Drömlägenheten är att den ska vara yteffektiv och flexibel.
– Många lever ett varannan-veckas-liv och familjen varierar i antal. Utmaningen är att realisera det och att skapa avskildhet när hela familjen, fem personer i vårt exempel, är hemma.

I Drömlägenheten kan tre sovrum skapas i det stora rummet. Badrummets funktioner är delade på tre rum: en tvättstuga med nedsänkt badkar i golvet, en toalett och ett duschrum med ångbastu.
– Det gör förhoppningsvis att det blir mindre väntetid på morgonen för familjemedlemmarna.

Lägenheten kommer att vara visningslägenhet under Vallastaden och en tid efter det.
– Sedan har vi tankar på att låta familjer provbo här för att utvärdera så att vi kan fortsätta utveckla idén. Vissa delar kanske vi kan ta med i vår vanliga produktion. Men just den här lägenheten är något unikt vi skapat för Vallastaden och inget vi kommer att börja serietillverka i nuläget.

Hade de här idéerna växt fram utan Vallastaden?
– Ja, vi hade gjort det här ändå på något sätt. Vi gillar att testa nya lösningar och hitta nya funktioner, säger Michael Stenberg.

 

En knapptryckning och dubbelsängen åker ner från taket. Josefin Ekström demonstrerar lägenhetens funktioner.

Ett av de tre mindre sovrummen.

I golvet finns flera förvaringsutrymmen.

Michael Stenberg, fastighetschef Stångåstaden, visar hur det stora rummet får en ny planlösning. Med hjälp av flyttbara väggar och gardiner skapas tre mindre sovrum längs ena väggen.

Förprogrammerade inställningar i lägenheten och genom en surfplatta eller smart phone kan man styra flera funktioner som belysning och gardiner.

I huset finns totalt 17 hyresrättslägenheter.

Fakta: Drömlägenheten
Byggherre: Stångåstaden
Antal rum: 1-5
Storlek: 55 kvm
Inredningsarkitekt: Ingrid Ehrnebo, White Arkitekter
Inredning: Flyttbara väggar, vägar mellan rum av ljudisolerande gardiner, flexibla sängar i väggar och tak, förvaringslådor i golv och på hjul, försänkt badkar, inbyggd tv.
Entreprenör: NCC


Text och foto: Anna Sjöström

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla