Framtidens villa är utan vardagsrum

Framtidens villa är utan vardagsrum

Nu revolutionerar vår uppkopplade livsstil till och med villornas utformning. Planlösningarna har stått stila sedan 50-talet menar hustillverkaren Movehome som nu lanserar Framtidens villa – ett hem utan vardagsrum och med en dusch som flyttat ut ur badrummet.

Villan från Movehome har en helt annorlunda planlösning än vi är vana vid idag. Exempelvis har den inget vardagsrum, eftersom vi är uppkopplade istället för att samlas kring TV-apparaten så behövd det inte längre. Därför har framtidens villa flexibla sittytor och vrår, där man kan krypa upp med telefoner och surfplattor.

- Vi lever annorlunda idag än för bara tjugo år sedan, nu är det hög tid att det börjar synas i våra hus också, säger designchef Jessica Nilsson.

Digitaliseringen av samhället har lett till radikalt nya vanor, även i våra hem. TV:n som lägereld har ersatts av mobiltelefoner och surfplattor men ändå ser hemmen ut som de har gjort sedan 1950-talet – med plats för soffa framför en TV-vägg i vardagsrummet.

- Framtidens hus är mer flexibla, med öppna rum som kan delas i flera zoner. Utrymmen som passar nya levnadsvanor, där barnen kan hänga eller familjemedlemmarna kan krypa upp med sina skärmar, säger arkitekt Erik Jarlöv på Urban Design.

Han har varit med och utvecklat den första villan i Movehome Lab, ett samarbete mellan hustillverkaren Movehome och kända arkitekter, forskare och kreatörer. Syftet är att utforska och utveckla framtidens boende.

En annan innovation i planlösningen är att duschen flyttats ut från badrummet. Den ligger istället mitt i korridoren, tillgänglig från flera håll.

- Vi väljer att lyfta fram de praktiska funktionerna och göra dem till en del av husets hjärta. Tidigare generationer var kanske mer privata än nutidsmänniskan. Dusch och förvaring skulle gömmas undan, säger Erik Jarlöv.

Villan kommer att premiärvisas på mässan ”Hem, villa och bostadsrätt” i Stockholm, som pågår 6-9 oktober på Stockholmsmässan och där kommer de även att arrangera ett seminarium om framtidens boende.

 

Arkitekt Urban Design
Boarea: 171 kvm.
Trästomme, träfasad på betongplatta med golvvärme.


Av: Annika Rådlund Källa: Movehome Foto: Movehome
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla