AlltomBostad

Från vattentorn till trivsamt hem

Från vattentorn till trivsamt hem

Det gamla vattentornet i Vejbystrand, stambyggnad i området med dess trettionio sommarstugor reser sig stolt och majestätiskt över bygden, nu förvandlat till en exklusiv bostad.

Ingenting saknas av ultramodern komfort och funktion, snarare tvärtom. Med hjälp av en elegant hiss och med solfångare i fjällpanel, estetisk som en skulptur, är drömbostaden i sex etage t.o.m. handikappvänlig. Utsikten ovan trädtopparna över Skälderviken och Hallands Väderö talar för sig själv - en utsikt ingen tröttnar på oavsett årstid, väder och vind.

Fem år har gått sedan Robert Holst, byggnadsingenjör och fuktskadeexpert, fick syn på byggnaden ute på ett av sina uppdrag. Utan hans kunskap om byggteknik och material, hade projektet inte varit möjligt - varken praktiskt eller ekonomiskt. Dessutom älskar han utmaningar?
Medan Robert sköter det tekniska står hustrun och konstnären Ritha för det estetiska. Deras göranden och låtanden genomsyras på ett eller annat sätt av vatten.
Ritha använder vattenbaserad akrylfärg i sitt jobb medan Robert jagar fuktskador. Rithas gula kajak lyser vid ingången och Robert är nyss hemkommen från en segeltur på de grekiska öarna.
Så varför inte ett vattentorn med havsutsikt som extra bonus på deras vattenfärder?

Från vattentorn till bostad

Fem år beräknade Robert arbetstiden till för förvandling från ett nedgånget vattentorn till ett en unik bostad. Det stämde ganska exakt. Men hade inte Robert haft den kunskap, kreativitet och uthållighet som fordrades under processens gång, hade kalaset kostat två- eller tredubbelt de c:a tre miljoner bygget kostat! Renoveringar av parets tidigare bostad, en villa i Barsebäckshamn och en ombyggnad av ett stall i Lönsboda till ateljé gav Robert blodad tand.
Det åttkantiga vattentornet från 1928 med fasad i Helsingborgstegel fick han korn på under ett av sina uppdrag som byggnadskonsult. Han blev fascinerad av möjligheterna och utmaningarna. Kreativiten och idéerna på att förvandla detta till en bostad fick snabbt fart. Ritha välsignade idéen och projektet och deltog med spänning och förväntan i den omfattande processens alla turer - trots att hon alltför ofta fick agera gräsänka.
Sedan ett år tillbaka är paret installerade i sitt alldeles egna torn med både markkontakt- och sväva högt i det blåkänsla. 
- Det fordras tid och åter tid. Man måste hinna tänka ut nya lösningar och hitta material till vettiga priser. Framför allt gäller det att improvisera och återvinna material. Det fanns ju ingen att fråga till råds och inga ritningar. Den första och största utmaningen var att få ut den 27 ton tunga cisternen.
Robert berättar att det löstes med hjälp av en gigantisk kran som lyfte tanken genom taket efter att den delats och sågats loss i fyra femmeters betongringar.
Dessa betongringar är nu förvandlade till två dammar för kräftor och fiskar, en uteplats samt som grund till det åttkantiga uthuset som nu matchar det åttkantiga tornet.
När cisternen väl var ute började betongarbete för att gjuta våningsplan. Ett enda bjälklag var befintligt. Resten tillverkade Robert med hjälp av tårtbitsformade gjutformar av trä - ett bjälklag i taget - nedifrån och upp. Sedan följde isolering med cellplast och golvvärmeslingor. Vattenburen golvvärme där vatten från en ackumulatortank och värmepump pumpas ut till alla etage, kopplad till fjärrvärme, kompletterad med en braskaminkamin på översta våningen samt solpaneler på taket är nu installerade, Systemet fungerar perfekt även kalla vinterkvällar. Fyrtiofem centimeter tjocka väggar gör sitt till Ett sprinklersystem tryggar vid brandfara.
? Jag bokstavligen jagade kvalitetsfynd under arbetets gång ? på nätet och rent praktiskt. Bästa kvalitet och optimal funktion till lågpris är möjligt om man tar sig tid och har lite tur.
Syn för sägen är bl.a. den åttkantiga bostadens många fönster som blickar ned över nejden. Det är gamla stallfönster som tagits tillvara. Skimrande diabas på stenläggningen är en annat fynd. Överblivet tegel är ett vackert golv på nedre våningen medan köket är försett med ett skeppsgolv. Allt fyndat och återanvänt!
Exteriört håller det gamla, vackra och hållbara helsingborgsteglet fortfarande stilen, nu försett med solpaneler och en extra våning med balkong runtom.
En trädgård med två dammar med näckrosor, grodor och guldfiskar väntar innanför entrén. Sommartid är trädgården, omgärdad av bambu och rosor över armeringsjärn, prunkande av allehanda doftande växter. Kattfot och suckulenter tävlar om skönheten bland vattenväxter, fikonträd och tomatväxter i den ostörda idyllen. Humlestör och vinrankor klänger längs en vägg. Ett nedsänkt uterum - byggt på delar av cisternen -  är installerat intill det stora förrådet, prydd med fårkranier, även det med en grund från den gamla tanken.

20 kvm per våning

Varje våning som omfattar drygt tjugo kvadrat har fönster åt alla håll. 
Interiört har varje rum sin funktion och speciella prägel i form, färg och balans för största möjliga helhetstänkande och harmoni. En flytt från en vanlig villa fordrar att man kan slänga och åter slänga eller sälja prylar och möbler för att kunna skapa ett mer minimalistiskt boende. Den konsten behärskar paret Holst till fullo.
- Varje rum skall ha sin själ, säger Ritha bestämt och lever som hon lär.
Det nedre våningen har en mild, nästan sakral karaktär. Rummet går i rostfärg för rätt balans i kombination med teglet och domineras av en av Ritha egendesignad lampa och en soffgrupp i rost. En av Rithas tavlor med motiv av en abstrakt elefant i rött ger extra välkomnande värme. I anslutning ligger en gästtoalett. En smäcker spiraltrappa vindlar och vrider sig uppåt genom alla våningar med dess vitrappade väggar.
- Det är åtttiosju trappsteg. Som trappstegscylindrar har jag använt tornets vattenledningsrör, säger Robert och ber oss stiga in i den eleganta hissen som paret ser som en framtidsinvestering. Ingen blir ju yngre med åren.
På andra våningen är det TV- och mysrum, Där går allt i grått, vitt och svart.
- Rummen är små konstverk i sig. Jag försöker därför skala av så mycket som möjligt, säger Ritha.
Små detaljer på väggarna och keramik i fönstersmygarna lyfter fram rummens karaktär.
Köket på tredje våningen går i svart, grått, rostfritt och ek med röda accenter. En kristallkrona glittrar i taket. Det vackra, gamla skeppsgolvet ger det ultramoderna köket med alla tänkbara finesser ett inbjudande, nostalgiskt intryck.
Den fjärde våningen rymmer tvättstuga, garderober och andra praktiska faciliteter.
På femte våningen ligger sovrummet som har extra fiffig inredningslösning med en känsla av av saltstänk och båtmiljö. Deras sovplatser består av en våningssäng med två 120 centimeters sängar med förhängen som kan dras bort vid behov. Varje säng har ett fönster som kan täckas över med en kudde i rätt format. I anslutning ligger badrummet.

Så till husets själ?

Övre rummet med dess svindlande utsikt är påbyggt och därmed lite större än de andra. En balkong i ek och lamell öppnar för närkontakt med såväl himmel som hav. Det är ett rum som gjort för vila, rekreation eller fritidsaktiviteter. Men påbyggnaden av tornet var tuff och dramatisk. Robert fick hänga ut genom fönstren och mura sten för sten.
Rithas och Roberts hem är varmt och levande. Ingenting är lämnat åt slumpen utan väl genomtänkt i varje detalj.
Efter år av råslit och försakelser är de nu sedan ett år hemmastadda i sin unika bostad.
Fler lär det bli?
Planeringen är långsiktig.

Även när de blir gamla, grå och skraltiga är det gamla vattentornet en ypperlig plats att njuta sitt otium på!

Text: Ann Christine Montelius  Foto: Tomas Montelius


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår