AlltomBostad
 

Furugolv - så gör du

Furugolv - så gör du

Furu är årets stora golvtrend och vackrare blir det knappast. Men vilken sorts behandling är bäst? Hur tar du bäst hand om furugolv? Och hur kommer du åt känslan av ett gammalt såpskurat golv? Patrik Abrahamsson från Baseco reder ut begreppen.

VILKET FURUGOLV ÄR MEST POPULÄRT?
Vi säljer ungefär 50/50 av obehandlade och behandlade furugolv. Färdigbehandlat ökar mer och mer då det är kostnadseffektivt och praktiskt. Den största enskilda produkten med ytbehandling är Furu Modern Vit, med vit pigmenterad hårdvaxolja, som är en nyare variant av ytbehandling.

VILKA OLIKA SLAGS FURUGOLV FINNS DET?
Dels har vi helt obehandlad furu, dels en mängd olika massiva golv som är behandlade på något sätt. Modern är som sagt behandlat med hårdvaxolja och har ett naturligt utseende med en varm känsla. Även Patina är hårdvaxoljat men också strukturborstat, något som ger en mer rustik känsla. Furugolvet Classic är behandlat på det mer traditionella sättet med lut och olja vilket ger ett naturligt ljust och vackert golv. Det upplevs som lite mattare i färgen än Modern. Antik är strukturborstat och mattlackat och passar dem som vill ha ett golv med lite starkare karaktär. Trend är betsat och även det behandlat med lack för en mjuk känsla. Trend och Antik finns i våra kända svarta nyanser. Vi har även parkettgolv.

MODERN vit furu är behandlat med hårdvaxolja och har ett naturligt utseende och en varm känsla. MODERN finns i natur, vit, brun och grå.
 

HUR TAR MAN BÄST HAND OM OLIKA GOLV?
De hårdvaxbehandlade golven är färdiga att använda direkt efter användning. Hårdvaxoljan ger ett motståndskraftigt skydd mot smuts och spill – ett lättskött golv helt enkelt. Man underhåller det med underhållsvax vid behov. Då golvet upplevs torrt eller svårt att rengöra brukar det vara dags att applicera vaxet. Classic behöver en installationsbehandling efter montering med golvsåpa eller en pigmenterad underhållsolja. Det kräver också lite mer underhåll, med pigmenterad såpa i samband med våtstädning. Om man tar hand om det åldras Classic väldigt snyggt och börjar med tiden likna ett gammaldags skurgolv. De lackade golven kräver ingen speciell efterbehandling eller underhåll utöver vanlig dammsugning. Vid behov kan man torka med en microfiberduk eller -mopp som fuktats i vatten med milt rengöringsmedel, till exempel handdiskmedel. Men var alltid försiktig med att använda för mycket vatten då det kan skada trägolven.

TREND grå furu är behandlat med bets och lack. Lacken har en matt yta som ger den mjuka känslan av ett oljat golv. TREND finns i natur, vit, grå och svart.

SPELAR DET NÅGON ROLL VILKET GOLV OCH VILKEN BEHANDLING MAN VÄLJER TILL OLIKA RUM, TILL EXEMPEL KÖK OCH SOVRUM?
Det kan vara bra att utgå från det slitage golvet kommer att utsättas för i olika miljöer. Vill man ha ett snyggt men samtidigt lättskött golv i köket skulle jag rekommendera ett golv behandlat med hårdvaxolja. Smuts och spill är oundvikligt och där är det mindre risk för att det blir bestående fläckar. I sovrummet tycker jag att Classic är det absolut härligaste man kan ha under fötterna, då ytan är matt och sammetslen.

CLASSIC är golvet som en gång gjorde Baseco känt över världen. Det är traditionellt behandlat med lut och naturell olja. Ytbehandlingen framhäver den fantastiska känslan av värme och mjukhet som du endast hittar i ett massivt furugolv.CLASSIC finns i natur och vit.

HUR HÅLLER SIG GOLVEN, GULNAR DE SOM FURU KAN GÖRA?
Allt trä förändras av solljus. Furu kan gå åt de gula hållet och kärnan, som är röd, kan mörkna och bli mer framträdande än vad det var när golvet var nytt. Ett golv som är behandlat med naturell olja kommer förändra sig på det sättet. Ett färgbehandlat golv blir inte gult, det håller sig till den färgen man köpte men kommer att mörkna något. Det är därför man använder sig av pigmenterade underhållsprodukter för att hålla golvet ljust och fräscht. Den största förändringen sker redan första veckorna. Ett bra tips är därför att vänta någon vecka med att lägga ut mattor. Där golvet täcks över sker ingen färgförändring.

PATINA grå furu är strukturborstat och behandlat med hårdvaxolja. Ytan uttrycker en naturlig och rustik känsla som framhäver det massiva golvets karaktär. PATINA finns i obehandlad, vit, grå och brun.

KAN MAN LÄGGA GOLVET SJÄLV?
Ja, det kan de allra flesta göra. Det är ingen invecklad installation i sig, men massiva brädor av trä som är tjocka och långa kan kräva ett visst handlag för att få ordentligt på plats. Det kan vara bra att någon som har erfarenhet av snickeri och verktyg är med och lägger golvet.

ANTIK vit furu. Basecos vita antikbehandlade golv är strukturborstat, vitpigmenterat och mattlackat. Behandlingen ger en rustik känsla som framhäver det massiva golvets karaktär. ANTIK finns i natur, vit och svart.

VILKEN TJOCKLEK SKA MAN VÄLJA?
Det beror mycket på hur underkonstruktionen ser ut. Lägger man direkt på reglar, med mått över c/c 60 cm, så rekommenderar vi 25 mm eller 30 mm. Har man ett befintligt undergolv så väljer många 14 eller 20 mm tjocklek. Ju tunnare desto billigare m2-pris. Men ett tjockare golv kan man få i större bredder och det går att slipa fler gånger. Det vi säljer mest av är 25 mm tjocklek.

Baseco tillverkar sina massiva trägolv av skogen i de lappländska omgivningarna. Långa kalla vintrar ger trä med täta årsringar, något som i sin tur ger ett hårt virke. För att furugolven ska bli så stabila som möjligt torkas de långsamt ner till en fuktkvot på 8 procent, vilket kallas möbeltorr. Allt för att uppnå den genuina kvalitet både dina fötter och ögon kommer att älska.

KAN MAN SLIPA BASECOS GOLV?
Ja, alla våra massiva golv går att slipa Hur många gånger beror på tjocklek och slitage. Ett 14 mm golv går att slipa 1-2 gånger medan ett 25 mm golv går att slipa 3-4 ggr.

Basecos parkettgolv är behandlade med den nya generationens ytbehandling, hårdvaxolja. Hårdvaxoljan ger ett motståndskraftigt skydd mot smuts och spill. PARKETT finns i obehandlad, natur och vit.


www.baseco.se

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår