Grillsäsongen är igång

Nu är det dags att ta fram grillen och enligt Scans årliga grillundersökning grillar vi svenskar mer än någonsin. Att mannen oftast står för grillningen råder det inga tveksamheter kring. Intressant nog är det långt fler kvinnor som anser att de sköter grillandet.
Fler än någonsin grillar hemma, hela 94 procent grillar under sommarhalvåret, och endast fem procent grillar aldrig. I undersökningen framgår det att var tredje svensk grillar någon gång i veckan under sommaren och var femte flera gånger i veckan. Hela 15 procent grillar året runt, där de riktiga entusiasterna som grillar varje vecka uppgår till fem procent av de tillfrågade.
Mannen är den som oftast står för grillandet i familjen. Det intressanta är att långt fler kvinnor tycker att det är kvinnan som sköter grillandet. Männen i undersökningen tycker att det är mannen till 69 procent, kvinnan till endast tre procent och båda lika mycket 20 procent. Kvinnorna har svarat mannen till 50 procent, kvinnan till hela 19 procent och båda lika mycket 20 procent.
Favoritköttet är fläskkött, följt av nötkött, grillkorv och kyckling. Bland favorittillbehören märks återigen skillnader mellan könen. Kvinnorna föredrar grönsallad, grönsaker och färskpotatis följt av klyftpotatis och potatissallad. Hos männen ligger potatissallad i topp. Sedan kommer grönsallad, grönsaker, färskpotatis och klyftpotatis. Den populäraste drycken till grillat är öl (71 procent), rött vin (65 procent) och vatten (63 procent). Där är det kvinnorna som uppger vatten som första alternativ. På frågan om vilken typ av grill svenskarna helst grillar med så svarar hela 74 procent att de använder en kolgrill. Gasolgrillen används av 14 procent och fem procent använder elgrill.
Text: Jenny Marcuson
Foto: Landmann
Grillrecept från Scan:
Grillad biff med kappa, grillad sparris, tryffelaioli och potatissallad med basilika och fänkål
(4 portioner)
1 förpackning skivad mörpack, Ryggbiff med kappa, ca 750 g
12 st Gröna sparrisar
Olivolja
Tryffelaioli:
1 Äggula
2 msk Citronjuice
0,5 dl Olivolja
3/4 dl Rapsolja, neutral
2 msk Tryffelolja
(+gärna 1 msk hackad färsk eller inlagd tryffel)
Potatissallad:
1 st Fänkål
1 ask Babyspenat
1 st Citron
3 msk Olivolja
1 kruka Basilika
8 st Kokta potatisar
Tillagningsanvisning:
- Aioli: Vispa äggula med citron och lite salt. Tillsätt oljan droppvis tills den tjocknar som en majonnäs. Späd ev med lite vatten om den blir tjock. Smaka av med salt och peppar.
- Sallad: Skiva fänkålen så tunt som möjligt och lägg i isvatten. Skölj spenaten och torka i salladslunga eller på handduk.
- Riv skalet av citronen och blanda med juicen och olivolja. Klyfta ner potatisen i dressingen, salta och peppra. Häll av fänkålen och blanda ner. Avsluta med spenaten och basilikan, servera direkt.
- Sparris: Skär av den bruna träiga delen längst ner på sparrisen. Om sparrisen är grov så skala lätt den nedre delen, annars låt den vara hel.
- Olja in sparrisen och salta och peppra. Grilla runt om och servera snabbt.
- Köttet: Salta biffarna och grilla på hög värme i 1 minut på varje sida tills de får fin färg. Flytta köttet lite åt sidan och grilla vidare i ca 3 minuter eller tills innertemperaturen når 58 grader. Vänd köttet ofta. Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras.