Grillvänliga balkonger - nytt lägenhetskoncept

Grillvänliga balkonger - nytt lägenhetskoncept

Nytänkande behövs när bostadsmarknaden sviktar. I Ursvik, Sundbyberg, lanserar Piteå-företaget sitt ”a license to grill”-koncept. De 20 kvadratmeter stora balkongerna har gasolgrill och fläktkåpa som standard.
- När balkongerna blir allt större vill vi erbjuda våra kunder möjligheten att grilla på dem. Varför ska man vara begränsad bara för att man bor i lägenhet, säger vd Stefan Lindbäck.


Lindbäcks Bygg bjöd på årets första grillfest när de presenterade sitt nya grillkoncept i förra veckan. Dagen till ära sken solen, och doften från hjortfärsburgarna gjorde att man fick en föraning av den kommande grillsäsongen, som nu även de som bor i lägenhet ska kunna njuta av. Köper man en lägenhet av Lindbäcks Bygg i Ursvik i Sundbyberg ingår nämligen en grillcertifierad balkong, där grill och fläktkåpa ingår i köpet och där rökgångar är förberedda i balkongväggarna. Nästan alla lägenheter i Brf Hjortronstället har rejäla balkonger, upp till 20 kvadratmeter stora. Marklägenheterna har 30 kvadrat stora uteplatser och egen entré.
- Vi ville hitta på något nytt. Kakel, klinker och mikro erbjuder ju alla andra, men grillvänliga balkonger har jag inte hört att några andra har byggt, säger företagets vd Stefan Lindbäck.

I lägenheter är det ofta inte tillåtet att grilla på balkongen. Bostadsrättsförening eller fastighetsägaren brukar säga nej på grund av brandrisk och bekymmer med lukt. I det här projektet har Lindbäcks samarbetat med brandmyndigheten för att skapa grillsäkra balkonger. Fläktkåpa, utsug och putsade väggar är standard. Dessutom ingår en grill i köpet. De boende har sedan rätt att förvara en sex kilos gasoltank på balkongen. Man kommer också att skriva in i bostadsrättsföreningens stadgar att det är tillåtet att grilla på balkongen.
- Men självklart ska grillning alltid ske under kontrollerade former.
 

Slipper köpa grisen i säcken
En annan nyhet som Lindbäcks presenterar är ett ”varuprov” i form av en fyrarumslägenhet på 92 kvadrat. Den fullskaliga modulen, som utrustats och möblerats, ska ge lägenhetsspekulanterna en chans att se vad de köper. Här kan de uppleva boendekvaliteten, planlösningen och materialen samt få en känsla för bostaden.
- När man väljer nyproducerat är man ofta hänvisad till att köpa grisen i säcken. Det tycker vi är galet. Därför vill vi sticka ut hakan och erbjuda ett varuprov här i Ursvik, säger Stefan Lindbäck.
Han tror att Lindbäcks Bygg utmanat kollegorna även på det här området.
- De flesta bostadsbyggare hänvisar till showrooms, men där visar man bara olika material. Visningslägenheter kommer till först när husen är färdigbyggda.

Bostadsrätterna i Ursvik är Lindbäck Byggs första egna regi-projekt i Stockholm. Åt Brf Hjortronstället, ska man bygga totalt 112 lägenheter fördelade på fyra huskroppar. I första etappen blir det 62 lägenheter. En fyrarummare kostar runt 2.425.000 kronor. Den femte februari är set säljstart och inflyttning beräknas till sommaren 2013.
- Tidigare har vi byggt mycket på uppdrag av andra och mest hyresrätter. Det här är vårt första projekt i egen regi. Vi har tagit ett större grepp om processen, vilket gör att vi får en bättre känsla för hur slutkunden tänker samtidigt som vi kan hålla priserna nere, säger Stefan Lindbäck.


Möblerna lottas ut
Det så kallade varuprovet har byggts på fabriken i Piteå, där alla bostäder byggs i moduler.
- Eftersom vi har möjligheten att bygga visningslägenheter vill vi göra det. Det är inget komplicerat för oss eftersom vi ändå har tillgång till fabriken. Varuprovet kommer sedan att lyftas in i fastigheten i Ursvik och bli en av de ordinarie lägenheterna. De första 30 familjer som köper lägenhet i Brf Hjortronstället är med i utlottningen av möblemanget som finns i visningslägenheten.
- Vår payoff lyder ”det lilla extra”, och det är just vad vill erbjuda köparna när vi nu är med och konkurrerar på stockholmsmarkanden med ett eget projekt.

Text och foto: Susanne Bengtsson

FAKTA
1924 startades Lindbäcks som ett lokalt familjeföretag i Piteå. Lindbäcks Bygg bygger flerbostadshus på totalentreprenad i 2-6 våningar med ett industriellt byggsystem i trä.

Produktområdet är brett och innefattar nyproduktion av studentlägenheter, hyreslägenheter, bostadsrätter, seniorboende 55+, trygghetsboende, äldreboenden och hotell.

Produktionen av volymelement sker i den 17 400 kvm stora fabriken i Piteå, där de färdigställs med en hög grad av prefabricering.

Lindbäcks Bygg har sedan det första projektet uppfördes med volymbyggnadsteknik 1994 nu uppfört ca 5700 lägenheter vilket gör företaget ledande i Sverige på industriellt producerade flerbostadshus i trä.
 Omsättningen 2010 var 404 Mkr och antalet anställda var under samma år 147 stycken.

 

Lindbäcks

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Valde Cembrit vindskydd

Valde Cembrit vindskydd

Lister, inner- & ytterpanel

Lister, inner- & ytterpanel

Visa alla