Här byggs världens nordligaste passivhus

Här byggs världens nordligaste passivhus

NCC bygger världens nordligaste passivhus i Kiruna, där de långa vintrarna har en medeltemperatur på 10 minusgrader och kostnaden för uppvärmning är högre än i övriga landet. Passivhuset värms till 50 procent upp av boendes kroppsvärme, lampor och hushållsmaskiner.

Eftersom huset främst värms upp när det används av överskottsvärmen från kyl, frys, TV, datorer, elektronik och kroppsvärme kommer Luleå Tekniska Universitet att utvärdera hur det värmeisolerade huset fungerar i det kalla klimatet när de boende har flyttat in.

Hittills har världens nordligaste passivhus byggts i Umeå. Nu tar Kiruna över rekordet, då detta byggs ytterligare 60 mil norrut på gränsen till ett arktiskt klimat, med snö från oktober till maj och en medeltemperatur på -14 grader i januari och +12 grader i juli.

– Passivhus har minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som andra nyproducerade hus. Skillnaden är att värmeförbrukningen bara beräknas bli en tredjedel av behovet i en nyproducerad villa i Kiruna. Bara de allra kallaste dagarna behövs ett litet tillskott från bioeldad fjärrvärme, säger Peter Johansson, affärschef, NCC Construction i Norrbotten.

Att bygga ett passivhus innebär en lite högre produktionskostnad då det krävs extra isolerande material i väggar, golv och tak och ett system för energiåtervinning. Men driftkostnaden blir lägre än i vanliga hus och därför blir boendet billigare i längden. Det låga energibehovet minskar samtidigt koldioxidutsläppen och miljöpåverkan.

Parhuset i Kiruna får även solceller som periodvis gör det självförsörjande på hushållsel. Vår och sommar kan de utnyttjas maximalt när solen reflekteras mot snön eller aldrig går ner. Huset har energisnål LED-belysning inne och ute och vitvarorna värms av fjärrvärmen för att spara el.
En sorts rymddusch med NASA-teknik renar och återanvänder vattnet. Det ger en 80 procentig besparing, vilket gynnar miljön och barn- och tonårsfamiljer som ofta har hög vattenförbrukning.

– Att bygga ett passivhus på dessa breddgrader innebära stora besparingar för både plånbok och miljö. Värmeförbrukningen för en normalvilla i Kiruna är i genomsnitt omkring 30 procent högre än i Mellansverige. I och med den pågående stadsomvandlingen har Kiruna även en unik möjlighet att bygga en klimatsmart stad, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC AB.

Parhuset, som NCC bygger i samarbete med Kiruna kommun och Tekniska verken i Kiruna AB, beräknas stå klart under hösten.

Av: Annika Rådlund Källa: NCC Illustrationer: Fernqvist Arkitekter

Sollceller på väggen fångar lågt stående vårsol och solreflexer från snön.

Passivhuset värms till 50 procent upp av boendes kroppsvärme, lampor och hushållsmaskiner.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla