Har du förberett ditt hus inför vintern?

Har du förberett ditt hus inför vintern?

Snart har snön fallit vit på alla tak och då inser många att de glömt en del förberedelser som skulle ha gjorts innan vintern. Anders Öfvergård som är känd som ”Arga-snickaren” på TV blir bestört över hur det ser ut i mångas trädgårdar när vintern kommer.

- Det ligger cyklar och sommardäck ute och nittionio av hundra har en högtryckstvätt i trädgården. Det här blir jag förbannad på! Det finns inga pengar att renovera men man kan lämna högtryckstvätten ute så man måste köpa nya delar. Verkar idiotiskt att lägga sjuhundra kronor på ett nytt handtag när man inte behöver.

Sju av tio saknar stuprör uppskattar han och det är något som behövs för att leda bort smältvatten och regn från huset och husgrunden. Om man har bra hängrännor så behöver man kontrollera dem innan snön kommer.
- Kolla om det är barr och löv i rännorna, då blir det lättare rost och när det fryser blir det tungt. Då kan det bli som en raketost med jord i stuprören!
Hans tips är att knacka på röret för att höra om det är tomt. Det är även bra om huset har snöskydd.

- Snöskydd är bra. Så att inte snön rasar ner sex meter över båda bilarna. Vad händer om man har bilar, små skjul eller personer under? Fyra meter kostar runt femtonhundra kronor och det kanske räcker, man behöver inte ha det överallt. Det kanske även räcker för att man inte ska trilla ned.
Det är viktigt att gå upp på taket innan kylan slagit till.
- Blir det för kallt ska man inte upp på taket, för det blir för halt. Man ska ha gymnastikskor på sig och inte byggskor för de fjädrar ingenting Säkerheten är viktig när man ska upp på taket. Fäst linan runt skorstenen eller något annat. Skärp som är stadiga är bra att fästa vid, eller knyt en tamp runt midjan. Det ska hålla för en hundrafemtio kilo tung människa. Det finns också ryggsäckar med selar som är bra.

Om snötäcket blir för tjockt och tungt under vintern bör det skottas av. Men även för att det ska klara mindre mängder snö och väta bör det vara intakt.
- Det som är viktigt är att titta igenom taket innan vintern. Finns det trasiga pannor? Titta på pappen. Hur ser man att den inte är trasig? Det ser man om det inte är sprickor, för läckor är svårt att se. Om man har en öppen vind kan man se det i råspånten. Tryck med tummen på tjärpappen, den ska vara mjuk och svikta om det är fukt så blir den som ett lackmuspapper..

En annan sak som bör ses över innan det blir minusgrader är vattenutkastarna, förklarar han.
- Om vi har en vanlig kran på insidan och öppnar på utsidan så kan de sprängas ändå inuti väggen. När man öppnar kranen på utsidan och vrid på och ”puffa ur vatten”.
Ett annat tips han har inför vintern är att inte täppa för ventilationerna.
- Varför sitter det gamla tidningar och handdukar i ventilationen? Vi tror att det blir dyrare att värma upp huset om vi har hål? Täpp inte igen ventilationen! När vi tar in luft så kan vi sänka värmen eftersom varm och kall luft sätter cirkulationen i rörelse.

Text och foto: Annika Rådlund

Rensa rännorna från barr och löv innan snön kommer. När det fryser blir det tungt och det kan bli stopp i rören.

Har du tagit in din trädgårdsmöbel eller klarar den att stå ute under vintern?

"Arga snickaren" blir arg om högtryckstvätten ligger kvar ute under vintern.
- Det finns inga pengar att renovera men man kan lämna högtryckstvätten ute så man måste köpa nya delar. Verkar idiotiskt att lägga 700 kronor på ett nytt handtag när man inte behöver.

 

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Lindab TAK

Lindab TAK

Visa alla