Hemester-ta vara på ledigheten hemma

Hemester-ta vara på ledigheten hemma

Hemester är motsatsen till turism, det vill säga man stannar hemma under ledigheten istället för att övernatta på annan ort. Använd hemmet som bas och njut av kvalitetstiden med familj och vänner.

Att ha hemester kan vara både avstressande och samtidigt göra mycket gott för hemmet. En god idé att kan vara att sitta ner i ett så kallat "familjeråd" och se över vad de olika familjemedlemmarna önskar för att de ska vara roligare att vara hemma på semestern.

Det kan vara allt från en studsmatta till att måla om huset, kanske orkar man inte se den flagade fasaden en säsong till? Är det en skön trädgårdsmöbel eller en trevligare uteplats med en grill som skulle göra susen?

Sätt upp en budget vad projektet få kosta och få alla att känna sig delaktiga. Kanske dagsutflykter med matsäck räcker lika gott som att hyra en stuga? Se över närområdet för nya upplevelser.

När bygg- och trädgårdskedjan Hornbach lät undersöka hemmafixarnas planer inför förra sommaren så var det inte tal om någon semestervila. 94 procent kommer uppgav att de skulle utföra ett bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt. För 59 procent bestod sommarplanerna av inomhus- och utomhusmålning, och på en värdig andraplats kom uteplats- och terrassbygge (36 %). Oavsett byggprojektets omfattning så växer pengar inte på träd och det gäller att prioritera. En av fem (19 %) väljer därför att avstå från en eventuell semestertripp – och genomför hellre projektet på hemmaplan. 23 procent drar ner på sommarens resebudget till förmån får byggprojektet.

– Jag blir jätteglad över att så många vågar och vill utföra projekt på egen hand och att den främsta anledningen är att det är roligt, säger Andreas Larsson, tf marknadschef på Hornbach. Det är också härligt att så många ser hemmaprojekten som en given del av sommaren, och en möjlighet att göra någonting ihop. Jag förstår att många tycker att det är avkopplande med ”hemester” och att hitta på aktiviteter hemma – för ledighet behöver inte alltid betyda att man måste resa bort.

Text: Annika Rådlund Foto i toppen:  Beckers och Hornbach


Tips inför hemestern:

Njut av ledigheten i eget spabad. Uppblåsbara Lay-Z-Spa Miami ø 180 cm, höjd 65 cm rymmer 800 liter. Lättmonterat och med plats för 2-3 personer. 2995 kr, Rusta

Tar gräsklippningen för mycket tid? En robotklippare sköter arbetet och det blir mer tid över att njuta av hemestern. På bildern är det en Automover från Husqvarna. Pris från 10 900 kr. Foto: Annika Rådlund

För en aktiv hemester i trädgården; hopfällbart minipingisbord 795 kr, Kubbspel 199 kr , Boulespel 125 kr, Bowlingset djur199 kr, Nummerkubb Mölkky 249 kr, Badmingtonset 199 kr, Speed-badminton 249 kr, allt från Clas Ohlson.

Måla om fasaden. Beckers Akrylat Plus, 10 l i standardkulör kostar cirka 2 290 kr.

Förra sommaren uppgav 89 procent av hemmafixarna i Hornbachs undersökning att de planerade att använda sin lediga tid till att utföra bygg-, renoverings- eller trädgårdsprojekt. Een uteplats eller terrass kan göra hemestern skönare samtidigt som det kan höja värdet på huset. Foto: Hornbach

Måla om inomhus. Att skapa nytt av gammalt, laga och måla om. Material som inspirerar är stickat och second hand, slitna ytor får nytt liv, folklore och mönsterprakt träder fram. Prisexempel Symfoni Ultramatt väggfärg från Beckers 690 kr/ 3 l.

Hemester är ett svenskt ord baserat på det amerikanska uttrycket staycation. Ordet hemester används ofta för att beskriva semester inom landet, ordet svemester används också. Källa: Wikipedia

Beckers
Clas Ohlson
Hornbach
Husqvarna
Rusta


 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla