AlltomBostad

Hemma hos familjen Uggla

Hemma hos familjen Uggla

I familjen Ugglas parhus har ingenting, förutom två inredningsdetaljer, hamnat där av slumpen. Här finns få men väl utvalda möbler och inredningsdetaljer med ett tydligt formspråk.

I Täby norr om Stockholm ligger ett parhus från 1973 som familjen köpte 2003.
– Huset var i ganska dåligt skick då vi köpte det. Det var ett äldre par som bodde i huset innan och de hade inte gjort så mycket de sista åren, de hade renoverat ett badrum. De hade också bytt nästan alla fönster och lagt nytt golv på övervåningen

Karin Uggla berättar att de nu har renoverat nästan hela huset men de har gjort det succesivt.
– Vi har gjort allt utom ett av husets två badrum.

Hela huset har målats och tapetserats, men nu har det gått några år så Karin och Fredrik tycker att snart är det dags att göra det igen, övervåningen främst, den är inte fixad sen de flyttade in förutom arbetsrummet och dotterns rum. För ett par år sedan byggde de även ut undervåningen med 27 kvadrat och det är ett beslut de är särskilt nöjda med.

– Vi fick ett jättestort och luftigt vardagsrum och stort sällskapsrum, där är vi jämnt. Det är 45 kvadrat med öppen planlösning mellan kök matrum och vardagsrum. Innan var det väldigt litet med lång¬smalt vardagsrum där allt låg i en fil förklarar hon. Vid hallen finns en gästtoalett och övervåningen har tre rum och ett badrum. Rummen används som arbetsrum, allrum och ett är dottern Bonnies rum. Vi har även vårt sovrum med balkong på övervåningen

– Huset är som två lådor på varandra, lite funkisstil kan man säga. Det är ett 70-talsradhus med raka linjer, estetiken är helt okej, men kvalitén kanske inte är helt okej – det är inte direkt jättetjocka väggar, förklarar Karin.

Arbetar som stylist och inredare
Innan husköpet bodde de i en lägenhet i Täby, och de visste att de ville bo kvar i Täby men inte i precis samma område som innan. Några bekanta tipsade om att huset var till salu.
– Huset i sig var inget speciellt, det är som en lägenhet fast med atriumgård på baksidan - men läget är bra! Bakom vårt hus är det nämligen en kiltomt med en väg och en tomt, så vi har ingen bakom oss och det är verkligen skönt när man bor så här tätt, att ingen är nära oss på baksidan.

Inredningen och ”piffet” ligger Karin varmt om hjärtat, vilket inte är konstigt eftersom hon arbetar som stylist och inredare. Men maken får såklart också säga sitt.
– Jag måste alltid säga vad jag tänker, annars får man aldrig igenom något men jag är bra på att övertyga, vi har varit ihop i 20 år så vi har lite lika smak - kanske har han fått min efter ett tag, säger hon med ett leende.
Huset har mestadels vita väggar och vita hyllor och skåp.
– Detaljerna får göra sitt, det är möblerna och detaljerna som får sätta stilen. Det är det som blir blickfånget i rummen. Huset har en sammanhängande inredningsstil i alla rum.

– Jag gillar klassiskt stil är svag för designklassiker och det får gärna vara lite färg på dem, de får gärna bilda en färgklick. Nu har jag varit svag ett tag för lite rosa, det var en kulör jag sa innan att aldrig skulle ha, men nu gillar jag rosa. Men det blev lite mer än vad som var tanken från början, tillägger hon med ett skratt.

Av möblerna så har hon en storfavorit. – Jag har fått en Carl Malmsten-soffa av en vän som jag lät klä om i Tärnsjöläder, den står som en show piece i vårt vardagsrum - men ingen får sitta i den för den är inte inoljad än, men den är så himla fin! En annan favorit är en lampa från danska Gubi. – Den heter Grashopper och den står precis bredvid soffan och de har nästan samma färg, för skinnet på fåtöljen har mörknat lite.

I huset finns även en favorit från 70-talet.
– Jag är ju född -73 och vi har två Bruno Mathssonfåtöljer som är från samma år, det är lite kul. De heter dessutom Karin 73. De är tillverkade för Dux och jag köpte dem på Lauritz nätauktion 2012. De är också mina ögonstenar. Riktigt goa!

Målade kaklet i köket
Att köpa begagnat är ett av Karin budgettips, men designprylar är förstås sällan billiga. Men bättre att satsa på kvalité och en stil som håller genom åren. Ett riktigt bra budgettips som märks direkt om man håller på att renovera är att de målade kökskaklet istället för att kakla om.

– Jag målade med Jotuns färg som är en färg man målar på sten med, man grundar först sedan målar man med den specialfärgen. Vi köpte nya marmorskivor och så till köksbänkarna, men köket hade ett liggande vitt kakel med bruna fogar och vi ville ha något ljusare.

Hon berättar att Fredrik såg lite skeptisk ut när hon berättade att hon tänkte måla kaklet rosa.
– Om vi ändå ska måla, så måla, så får vi ser hur det blir, sa jag, blir det inte bara kan vi byta ut det. Men vi är nöjda med det och har haft det i två år.
Kulören är ljusrosa och matchar fint mot det övriga som är grått och vitt i köket.
– Vi målade rakt över allting, fogen och allting. Men det blev jättebra!

Bumlinglampan i taket fick också en omgång färg.
– Den har vi lämnat in på omlackering, den var brun innan, den är nu omlackad i en ljusrosa som matchar kaklet. Lampan fyndade vi på en loppis i Nora.

Några andra saker i hemmet är också väl utvalda saker men som de fått från föräldrarna.
– Vi har lite ärvda saker, vardagsrumsbordet är från mamma och pappa, det var deras första bord, det är i funkisstil från NK, ett rejält retrobord i jakaranda.
Hon menar att både för den ekonomiska aspekten och för den hemtrevliga är det fint att blanda arvegods och loppisfynd med nyare inköp.
– Nytt och gammalt präglar ett hem, man kan inte gå och köpa allt nytt det funkar inte så.

På frågan om Fredrik haft med sig något till hemmet som han fått övertala henne att ha kvar svarar hon så här:
– Ja, det finns, det är en 1,20 meter hög patron, som en hög piedestal som vi har. Hans pappa var kommendör inom marinen så sedan ärvde han den, så den kom hit och står i vår hall, men jag vet inte riktigt vad vi ska ha den till. Sen har vi en jättestor stol som ser ut som en kungatron, den är stor och klumpig och står nu i vårt sovrum, så den är det inte heller någon som ser.
Med tanke på att familjen heter Uggla i efternamn så finns det förstås ett par ugglor gömda i mossen…
– Vi har en uppstoppad uggla någonstans i förrådet som ska fixas lite, men jag har som sagt samlat på mig ett par till… Jag har köpt en fin i porslin från det italienska märket bosa - det får inte vara vilken uggla som helst, liksom. Det är nog allt. Jo, det sitter tre ugglor på dörren också förresten!
 

Familjen: Karin och Fredrik samt dottern Bonnie och hunden Cleo.
Bor: Täby norr om Stockholm.
Arbetar: Karin arbetar som stylist, och Fredrik inom försäljning.

Huset byggdes: 1973.
Huset köptes: 2003.
Husfakta: Parhus i funkisstil.
Storlek: 5 rum och kök, med tvättstuga och liten trädgård.
Budgettips: Målat kaklet istället för att byta ut det.
Kommande projekt: Sovrummet och klädkammaren – klädkammaren ska bli större när en vägg tas bort. En dusch ska byggas vid gästtoaletten vid hallen genom att riva en intilliggande garderob. Norrfasaden ska bytas. Huset har tidigare varit rött men målas nu om till svart.
Drömdetalj: ”En tamburmajor från Kjellemo som heter Babe som kostar 18 000 kr men det är inte försvarbart, att köpa en tamburmajor för det priset.”
Bästa inredningstips: Belysning är viktigt. Man måste jobba med olika ljuskällor, man kan ju ha en design för att man gillar uttrycket men även ha små ljuskällor och ljusstakar också för allt sådant tillför hemtrevnad.
Senaste inredningsprylen: En cool rosa fyrkantig fasetterad glaskloss från spektrum.dk.
Instagram: @karinuggla.seText: Annika Rådlund Foto: Karin Uggla

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår