Hemma hos Jocke och Caroline i Vemdalen

Hemma hos Jocke och Caroline  i Vemdalen

Jocke och Caroline Fredin har renoverat ett gammalt trähus men samtidigt har de behållit dess ursprungliga charm. Närheten till fjället genomsyrar varje rum och kärleken till Härjedalen och släkten går inte att ta miste på.

- Vårt hus byggdes kring 1920 av en kvinna som kallades "Nåla-Märit". Hon hade tidigare bott på andra sidan ån, därav namnet, men vid sitt gamla hus såg hon aldrig något utan det var alldeles lugnt och trist. Därför lät hon bygga det här huset så nära vägen så att hon kunde se hästarna och droskorna som drog förbi, berättar Caroline Fredin.

Hennes farmor och farfar köpte senare huset och bodde där i många år.
- Fasaden är beslagen med fusktimmer som  kommer från sågen i Handsjöbyn, det är huggen timmerpanel som är så fin att folk tror att det är ett timmerhus.

När Caroline och Joakim tog över huset så behövde taket bytas.
- När vi bytte taket, som tidigare läckte in varje år, fanns det endast brädor under plåten. Ingenting annat, förklarar Jocke.
- Dessa brädor använde vi som en fondvägg i vår hall så detta är det första gästerna ser när de kommer in. För att pigga upp lite och ge lite energi, jag är ju utbildad inredare med inriktning på feng shui, så använde vi oss av röda ting. De röda skidorna och stavarna som sitter på väggen hade min mamma då hon åkte från Stockholm upp till Vemdalen på skidresa på 60-talet och träffade min pappa, berättar Caroline.

Vägen går precis bakom huset men framför huset finns en trädgård med med två uthus, ett härbre och en matkällare . Gården ligger mitt i Vemdalen och den omkringliggande naturen med sina fjäll är slående vacker.
 I trappen upp till övervåningen har paret satt ett större fönster än det ursprungliga, för att varje gång de går där ska bli påmind om den vackra miljö de befinner sig i.
- Fönstret var förr ett litet parfönster där vi knappt såg ut men det bytte vi ut mot detta så att vi fick bättre utsikt mot Högfjället och nipan. Högfjället ligger  908 meter över havet och "knulen" som du ser kallas "nipa" som betyder brant fjällvägg på vemdalsmål, säger Caroline med ett leende.

I trappen låg tidigare en  gammal plastmatta.
- Jag slet med den i en hel vecka tills träet kom fram och allt lim var borta. Sen målade vi den grå. Tapeten på väggen heter Boheme och kommer från Boråstapeter. 

I hallen sitter en vacker pardörr som de fått tag i genom en vän.
- Min kompis Therese och hennes man köpte en gård i Älvros utanför Sveg. På gården stod ett hus som förr varit ett gammalt posthus och där fanns dessa fantastiska pardörrar med en historia man baxnar av. Tänk så många människor som passerat dessa dörrar när det gått till Posten och nu pryder de vår hall i Vemdalen!

Sonen Felix rum går i ljusa färger och i fönstret sitter Alfons Åberg.
- Han älskar Alfons Åberg precis som jag gjorde! Hela vårt hus går i lantlig stil men jag ville ändå ha något lekfullt i hans rum. För att det inte skulle bli för vitt så satte jag tapet på sidorna av den vitmålade hyllan. Vi har en folkabuss i familjen så givetvis har vår son fått många folkabussar i present!

Parets absoluta favoritrum i huset är sovrummet.
- Vårt älskade sovrum, det är lugnt, skönt och trivsamt. Eftersom jag jobbar så mycket  var det väldigt viktigt för mig att vi inte skulle ha något annat i sovrummet. Vi har inga extra möbler, inga garderober och absolut ingen dator. Jättevilsamt, förklarar Caroline.

 

Text: Annika Rådlund Foto: Caroline Fredin

 

Matsalsrummet är en del av det 14 meter( !) långa köket som går helt i lantlig stil. Rummet var tidigare Carolines farmor och farfars sovrum. Matmöbeln kommer från KOOL i Östersund och tavlan på väggen är från Millimega i Ljusdal och är en bröllopspresent till paret.

Carolines morfars far var målare och skåpet i matsalen var hans gesällprov.


Filtarna är Carolines egen design, VDLN design. Motiven är fjällripan och det häftiga urtidsdjuret myskoxen som lever vilt på fjället i Härjedalen. Sängen är från Ikea och sängborden kommer från Carolines inredningsbutik. Lamporna är inköpta på  JT:s el i Skellefteå och tapeten heter Eco Tweed.

Sonen Felix har fått ett rum fyllt med Afons Åberg och folkabussar. Jocke och Caroline har tapetserat den lilla förvaringshyllan på väggen med Miss print från Midbec.

Pardörren från posthuset i Älvros har precis kommit på plats och det är bara listerna som fattas. Halltapeten heter Lace och kommer från Boråstapeter,

Fondväggen i hallen är klädd med plankorna som satt under takplåten. Skidorna och stavarna hade Carolines mamma då hon åkte från Stockholm upp till Vemdalen på en skidresa på 60-talet och det var då hon förälskade sig  i Carolines pappa.

Ett av fönstren från den numera rivna farstukvisten används som skiljevägg mellan hallen och trappan. Paret tycker att det är både mysigt och praktiskt då man kan se vem som står i hallen när man kommer nedför trappan, trots att det är avskilt.

Istället för linoliummattan som satt i trappan har orginalträet tagits fram och målats i en grå nyans, och den romantiska tapeten Boheme från Boråstapeter pryder väggen. I fönstret skymtar Högfjället. 

Huset är utbyggt från mittknutarna och paret har  byggt en balkong på ena kortsidan. Farstukvisen har de flyttat åt öster eftersom de inte fick någon sol när den tidigare låg på norra sidan. Nu har de morgonsol där samt mindre insyn från vägen.

Familjen Fredin består av Caroline 30, Jocke 38 och Felix 1,5 år. Jocke arbetar som vaktmästare på vintern och cykelreparatör på sommaren. Caroline driver en inredningsbutik och webshop.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla