AlltomBostad

Hur gör vi med bostad åt ungdomarna?

Hur gör vi med bostad åt ungdomarna?

Vid villken ålder flyttar de flesta hemifrån och ska man låta ungdomen ordna sitt boende själv? Det är frågor som många föräldrar funderar på. Enligt en färsk undersökning så är majoriteten överens om när det bör ske och hur, men det skiljer sig på ett par områden i landet.

Mellan 21 och 23 års ålder bör vuxna barn ha flyttat hemifrån, det anser i alla fall varannan svensk. Dock gör bostadsbristen i kombination med hårda regleringar det svårt för ungdomar att hitta en egen bostad. För många blir därför mamma och pappa en livlina. Men vad gör föräldrar för att hjälpa sina barn med deras första bostad? Vanligast är att spara åt dem i fonder. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste undersökning Trendrapporten.

För sjunde året i rad presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten som baseras på en riksrepresentativ undersökning genomförd av Kantar Sifo. Mäklarkedjan har bland annat undersökt vad svenskarna tycker är en rimlig ålder för vuxna barn att flytta hemifrån. Majoriteten är överens om att det vid 21 till 23 års ålder är dags att lämna boet. En av tre tycker till och med att flyttlasset bör gå när barnen är mellan 18 och 20 år.

Trendrapporten visar också att många föräldrar väljer att hjälpa sina barn med deras första bostad. Hela 30 procent sparar i exempelvis fonder åt sina barn. Att placera barnen i bostadskö är också ett populärt sätt att hjälpa till. Dock är det få som väljer att ta lån på sin bostad för att på så sätt få loss kapital till barnens boende. Endast fem procent uppger nämligen detta.

– Det är något alldeles extra att få sin egen första bostad och stå på egna ben. Bostadsbristen som råder i stora delar av landet, i kombination med hårda regleringar såsom höga amorteringskrav och bolånetak gör det dock svårt för många unga i dag att komma in på bostadsmarknaden. Trösklarna måste sänkas och rörligheten på marknaden måste öka. Det ska inte hänga på föräldrars möjlighet eller vilja att hjälpa till huruvida man har möjlighet att skaffa sin första bostad eller ej, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Trots att många väljer att hjälpa sina barn med att skaffa sin egen bostad visar det sig också att 14 procent inte gör, eller planerar att göra det. Detta är dock något som skiljer sig runt om i landet. I Värmland och Dalarna uppger hela 27, respektive 26 procent att de inte hjälper eller planerar att hjälpa sina barn med en framtida bostad. Motsvarande siffra i Stockholm och Västerbotten är endast 9 procent.

– I storstäderna är bostadspriserna mycket höga och bostadsköerna väldigt långa, vilket gör det extra svårt för unga att skaffa bostad. I exempelvis Stockholm är det för de allra flesta en förutsättning att föräldrarna ställer upp.

Detta är ett stort problem som skapar stora klyftor som ökar segregationen i våra städer, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.
 
 

 

Av: Annika Rådlund Källa:Svensk Fastighetsförmedling
Foto: Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår