AlltomBostad
 

Hur kallt får det vara i en lägenhet?

Hur kallt får det vara i en lägenhet?

Nu när vinterkylan har kommit är det många som upplever att det ärven är kallt inomhus. Om man bor i en lägenhet och har vridit upp värmen på max men det ändå inte känns tillräckligt, vad gör man då? Hur kallt får det egentligen vara? 

Den senaste tidens kyliga väder har bjudit svenskarna på både snöfall och minusgrader. Men vad man än må tycka om vintern bör temperaturen i hemmet inte påverkas avsevärt. Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter mellan 20 till 23 grader. Det gäller för såväl bostadsrätter som hyresrätter. Sjunker däremot gradantalet under 20 grader bör styrelsen undersöka varför temperaturen är så pass låg.

– Kalla lägenheter är ett återkommande problem som är värst vid årets köldknäppar. Oftast tar det en dag innan bostadens värmesystem sätter igång så ha lite tålamod. Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med, då behövs en luftningsnyckel. Kvarstår problemet i flera dagar bör du dock ta kontakt med din brf-styrelse eller hyresvärd omgående, säger Andreas Lahham, chef för teknisk förvaltning på Sveriges BostadsrättsCentrum.

Vilka regler gäller om den kalla lägenhetstemperaturen kvarstår under en längre period? Det är viktigt att informera bostadsrättstyrelsen så fort som möjligt. En felanmälan ligger nämligen till grund för styrelsens beslut om hur problemet ska åtgärdas men även för bostadsrättsinnehavarens rätt till ersättning. Sveriges BostadsrättsCentrum anser att svenska bostadsrättsföreningar generellt sett är bra på att snabbt hantera avvikande inomhusklimat, men det finns undantagsfall.

– När styrelsen får in en anmälan om att det är kallt i en lägenhet ska det hanteras direkt. Ignoreras klagomålet begår faktiskt styrelsemedlemmarna tjänstefel. Det är inte kul som boende att leva i en iskall lägenhet och som bostadsrättshavare kan man ha rätt att kräva en reducering på hyran eller avgiften, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum.

Se till att möbler och gardiner inte blockerar elementen.

SBCs fem-stegs-guide för kalla lägenheter:
1. Kolla möbler och element.
Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och kolla även så att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.
2. Mät rumstemperatur.
Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.
3. Under 20 grader?
Kontakta styrelsen och hyresvärden! – För att slippa bo i ett kallt inomhusklimat under flera dagar är det viktigt att styrelsen informeras tidigt. Oftast resulterar det i att är endet hanetaras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.
4. Nekas du utredning?
Om styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan man vända sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.
5. Kräv ersättning!
 Kvarstår värmeproblemet under en längre tid, kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.

 

Av: Annika Rådlund Källa: SCB
Foto: Annika Rådlund

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår