AlltomBostad

I Tornvillan har gamla möbler återfått sin forna glans

I Tornvillan har gamla möbler återfått sin forna glans

Att återanvända gamla möbler är nu hetare än någonsin. Du kan fynda gamla designklassiker på loppis eller varför inte städa vinden för att få till en skön mix av gammalt och nytt.

Inredarna Anna-Johanna Bonnier och Lena Widenfelt har inrett nyrenoverade Tornvillan som hör till Hotel J i Nacka Strand i Stockholm. Byggnaden som uppfördes 1889 var ursprungligen en fabrikörsvilla, men inrymmer nu en ny restaurang med tillhörande bar och lounge, frukostmatsal samt konferenslokaler.
- Vi har inventerat alla gamla möbler som fanns här tidigare och har inrett varje rum med utvalda föremål. Mattor, lampor och ljuskronor har restaurerats för att återfå sin forna glans. Även uppstoppade djur och andra gamla föremål som vi hittade pryder sin plats i lokalerna, berättar Lena Widenfelt.

Hon märker att trenden med återanvända möbler bara ökar. Att blanda gammalt med nytt och ge gamla kvalitetsmöbler nytt liv är både smart och snyggt.
- Om möblerna behöver en uppfräschning kan du klä om, tvätta eller laga. Det blir betydligt billigare än att köpa nytt. Är spegelglaset dåligt i en spegel men ramen fin så kan du bara byta glaset. Vi har bytt ut el i alla armaturer som blev som nya.
De har behållit kakelugnar, takmålningar, breda tiljor, den fina stjärnparketten och bröstningen i matsalen för att påminna om svunna tider.
- De stora, dekorativa kakelugnarna i olika gröna och blå nyanser fick utgöra grunden i färgsättningen på både tapeter och inredning. Vi har valt ut nyproducerade tapeter i gammal stil för att skapa den rätta känslan.
Baren på entréplan har fått tidstypiska tapeter i grönt, gröna hissgardiner och sittpuffar i grönt och blått. Loungen intill har samma bladmönstrade tapet fast i blått, hissgardiner och platsbyggda soffor i turkost kombinerat med blå, klassiska fåtöljer.
- Vi valde enkla hissgardiner som inte tog för sig så mycket. Det är en balansgång vad som får sticka ut och vad som kan vara lite lugnare för att inte störa helheten. Både kakelugnarna och tapeterna tar stor plats, men det funkar eftersom de harmonierar i färg.
En trappa upp hittar vi tapeten Oakwood från Sanderson med storbladiga eklöv. Den finns i grönt i ett rum och i blått i ett annat. Inredarna har även hittat saker på Myrorna och någon loppis. De små sidoborden och caféborden är prydda med snittblommor, en trave böcker eller en fruktskål. Det blir en välkomnande och hemtrevlig atmosfär med de utvalda detaljerna; prydnadsföremål, en kikare, ett staffli, vackra tallrikar på väggen.
- I baren samlade vi flera porträtt till ett porträttgalleri. Har du gamla tavlor ståendes på vinden är det säkert någon du kan sätta upp någonstans. Varför inte återanvända en vacker ram eller byta ram så kanske tavlan gör sig bättre, avslutar Lena Widenfelt.

Text: Jenny Marcuson Foto: Annika Rådlund

Tapeten Willow Boug från William Morris och de blå, klassista fåtöljerna passar bra till den pampiga kakelugnen.

Flera porträtt samlades på rad i baren där mycket går i grönt.

Färgsättningen i rummet utgår från kakelugnens färger.

Hemtrevligt med soffgrupp och cafébord med frukt, blommor och böcker.

Gamla böcker i bokhyllan passar in i stilen.

Mysig läshörna. Tapeten Oakwood från Sanderson i blått.

Nytt blandat med gammalt ger en skön mix.

Gamla lampor är det säkrast att byta el på.

Pampiga Tornvillan på Nacka Strand i Stockholm.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår