Inglasat uterum lyfte 70-talshuset

Inglasat uterum lyfte 70-talshuset

Med inglasat uterum kombinerat med uteplats finns alla möjligheter att njuta av utekänsla och trädgård i alla väder. När Tobbe och Kerstin bestämde sig för att bygga ett uterum var grundtanken att det skulle vara ljust, rymligt och användbart. Men de hade inget behov av ett extra rum till huset utan ville ha ett klassiskt uterum för det ljusa halvåret.
 -Jag tycker att vi lyckades med det. Vi använder det otroligt mycket och njuter av att vistas där, säger Kerstin.


Uterummet är inte isolerat, bortsett från frigolit under golvbrädorna, men det går ändå bra att nyttja det sen vår och en bit in på hösten.
-Bara det är lite sol så värms rummet upp på en gång. Vi tänder mycket ljus då det börjar bli mörkt och har även en liten gasolkamin som vi kan sätta på.
Under husets tak, ovanför husets fönster, är spottar med dimmer inmonterade. Det var viktigt att få ett ljust uterum och även att det skulle vara fortsatt ljust och bra utsikt över trädgården inifrån huset. Eftersom lutningen på takets hus är relativt brant fanns inte mycket höjd att utgå ifrån då uterummets tak skulle byggas.
-Därför tog vi bort två rader av tegelpannor och takstolarna går in på hustaket. Vi valde även att ha ett 16 millimeters kanalplasttak för att få in ljus, men valde rökfärgat för att inte bländas av solljus.

Uterummet går lite utanför huset stomme och det lilla sidofönstret gör att rummet känns öppnare och mindre instängt. För att öka flexibiliteten i glaspartierna så är pelarna byggda innanför dragdörrarna. På så sätt kan dörrarna dras på flera olika sätt. Det är en lokal glasmästare som tillverkat dörrarna efter de aktuella måtten. Glaset är härdat personsäkerhetsglas men är inte isolerat.

Matbordet med stolar och dynor är från Brafab medan gungstolen, det lilla bordet och kökssoffan är arvegods. Textilerna till kuddar och möbler är från Växbo lin.
-De vita utemöblerna finns i nyproduktion men vi fick dem av goda vänner som hade dem liggande i sin lada. Så dem har vi fixat till. Utebordet är även det gammalt men vi har kapat benen för att det ska passa i nivå till stolarna, säger Kerstin som förutom att sitta i möblerna även uppskattar den lilla kanten ned till gräsmattan där det är utmärkt att sitta och känna gräset mellan tårna.

Text: Kerstin Karell Foto: Annika Rådlund och Kerstin Karell

Glaset i dörrarna är i 4 millimeter härdat personsäkerhetsglas.

Rummet blev ljust och rymligt. Taket är rökfärgat.

Det är limträbalkar i takstolarna och taket är 16 millimeters kanalplast, rökfärgat.

Ljusstakarna är från Iittala och servetthållaren från Skagerak.

Med både uterum och uteplats finns alla möjligheter att umgås utomhus.

Kökssoffan och gungstolen är arvegods och textilerna är från Växbo lin.

Läshörnan är populär. De höga ljusstakarna är från Röshult.

Uterummet sett från trädgården.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla