Inred barnrummet hållbart med hacks

Inred barnrummet hållbart med hacks

Hållbarhetstrenden håller i sig och vad passar då bättre än att låta inredaren Monica Karlstein ge lite tips på återbruk till inredning av barnrummet? Hon har bland annat gjort om många Ikea-möbler till barnrummet och delar här med sig av sina bästa hacks.

Alla har vi en relation till Ikea. Vi har köpt ett antal möbler där och några har vi kanske tröttnat på. Inredaren Monica Karlstein har förlängt livet på en mängd Ikeamöbler, och hon har gett ut en bok som heter 99 hacks - där hon har samlat sina bästa tips för att göra om Ikea-möbler och prylar till något unikt.

- Att göra om en möbel så att den får ett nytt liv är ett smart sätt att tänka. Jag märkte att mina läsare gillade Ikea-hacks. Så föddes idén till boken som har tagits emot väldigt bra, säger Monica Karlstein.

Kapitlet om barnrum är hennes favoritkapitel.
- Många vågar lite mer i barnrum. Man tar i lite mer med färg och kan få vara lite mer lekfull och busig. Eftersom barn växer fort kan ett barnrum vara i ständig förändring. Det är kul att kunna få utlopp för sin kreativitet någonstans.

För Monica är det tre saker som lockar med återbruk.
- När vi förlänger livet på befintliga möbler så konsumerar vi mindre. Det är också bra för plånboken. Dessutom blir vi mer hållbara som människor om vi får vara lite kreativa och jobba med händerna. Att lägga undan telefonen och vila hjärnan. Hon tycker att massivt trä är tacksamt att jobba med. Det ger så många möjligheter. Trärena ytor går lätt att förvandla med färg, och tröttnar man på det kan man kanske täcka lådfronterna med tapet eller frontdekor.

- Jag brukar använda dekor från Stickyfront som är PVC-fritt och har en yta av textilstruktur. Dessutom går det att ta av och återanvända. Möbeln får heller inga klisterrester efteråt.
Stickyfront har specialfronter till flera Ikeamöbler, så man behöver inte ens mäta och skära ur.

Förvaring är ju viktigt för barnrummet. En trären, lite roligare byrå som Monica har gjort om är Ikea PS 2012.
- Den är lekfull och passar därför bra i barnrummet. Jag ville dock få in lite mer färg, så jag målade några lådfronter i rosa och grått. Sedan använde jag träkulor och lite större, runda träplattor istället för knoppar. Tänk bara på att träkulorna inte får vara för små. Smådelar som kan lossna är livsfarligt för barn att få i sig. Byråer och andra stora möbler måste också förankras i väggen för att inte barnet ska kunna välta det.

När det gäller säkerhet tänker Monica också på att material och färg ska vara fritt från skadliga ämnen. Fråga i din färghandel så att du får en bra färg. Där kan du också få hjälp att blanda till rätt kulör.
För att få ihop färgerna i rummet brukar Monica utgå från några färger i en tapet eller textil och använda de kulörerna när hon målar om möbler.

Ikeas ballonglampa Drömminge gjorde Monica om i fina pastellfärger som matchar tapeten Ava blå/rosa från Sandbergs.
- Ballonglampan finns i starka nyanser av blått, rött och gult, men jag ville hålla mig till lite mer sobra och dämpade kulörer. Jag gillade formen på lampan och idén att det är som en ballong. Det blir en stor förändring med färg.

Leksaksförvaringen Flisat i trä har knallgröna hjul och handtag. Både lådan och hjulen målade Monica i pastellkulörer. Det blev också ett nytt handtag med snöre i läder.

Växasängen Minnen är också ett av exemplen i boken. Den målades om från vit till ljusblått pa med sprayfärg. - När man spraymålar ska man måla tunt och jämnt för att inte få rinnmärken. Måla i flera lager och avsluta med skyddande klarlack så håller färgen bäst, säger Monica.

De flesta hacks i boken är lätta att göra. Svårighetsgraden har märkts ut vid varje hack. En fin molnhylla kan du enkelt göra genom att såga ur ett moln ur en plywoodskiva, klä med tyg och sätta fast på Mosslanda tavelhylla.
- Det är ju roligare att ha moln på väggen än tavellister. Många barnböcker är så fina, så att det är kul att de får synas istället för att gömmas undan i en bokhylla. Det lockar också till läsning när de är mer synliga.

Monica Karlstein har alltid gillat att göra om möbler. Intresset startade redan som barn. Hon älskade att vara i sin morfars källare där han förvarade en massa loppisgrejer.

Boken 99 hacks av Monica Karlstein är utgiven av Norstedts.

Hon utgår ofta från sitt eget hem och nya behov som uppstår och har förstås gjort mycket fint i den egna sonens rum.
- Men det är bra att tänka på fungerande leksaksförvaring i hela huset, då barn ofta vill vara där föräldrarna är och det blir leksaker som tas fram och hamnar lite överallt. Vi har förvaringskorgar i vardagsrummet så att man snabbt kan plocka undan alla sonens leksaker när han har gått och lagt sig. Jag vill gärna ha ett fint och härligt hem, så det ska vara enkelt att plocka iordning.
I sonens rum, som är ganska litet, är det mycket dold förvaring för att det ska vara lättstädad och gå lätt att plocka undan för att få ett lugnt intryck när det är dags att varva ned och komma till ro.
- Ett barnrum ska ju både fungera för vila och aktiv lek, avslutar Monica Karlstein.
 

 


Text: Jenny Marcuson Foto: Angelica Söderberg, Anna Kubel och Ikea.
 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla