AlltomBostad
 

Inspirerande fågelholkar på trädgårdsmässan

Inspirerande fågelholkar på trädgårdsmässan

Skolklasser från hela landet deltar varje år i tävlingen SM i fågelholk som arrangeras på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan. Kreativiteten har flödat över hela landet kan man säga, det har byggts både en holk som ser ut som en skateboard, en rugguggla och en hotellholk.

Tävlingen arrangeras i samarbete med Naturskyddsföreningen och i år har det har byggts många holkar på både djur- och naturtema. Men det är fritt fram att skapa vad man vill, bara den fungerar att använda som en fågelholk.

- I år fick vi in 544 bidrag och det är 10 utvalda som ställs ut här på mässan, berättar Isak Isaksson från Naturskyddsföreningen.

Han förklarar att syftet är både att uppmärksamma att det är ont om gamla hålträd för fåglarna att bygga bon i och att det här är ett sätt att minska bostadsbristen för landets småfåglar. Dessutom är det både lärande och utvecklande för skolklasserna som snickrat holkar under året.

- Vi tittar förstås även på design och funktion på holkarna. Hålet får inte vara för litet och materialet ska fungera för fåglar. Att många är intresserade av att titta på holkarna råder det ingen tvivel om, ifjol var det 14000 besökare som röstade på sina favoriter på plats på mässan.
- Det tår att rösta på vår hemsida till på söndag. Efter mässan kommer holkarna att ställas ut på Lill Skansen.

 

Fågelholken Bamse Delux där fågeln kan bli frestad av farmors dunderhonung och sedan flyga in genom Bamses öga, och holken Tuppkammen med pratbubblan "Jag kammar min tuppkam så den blir eggstra bra".

Fladdermusen som flyger både dag och natt.

Granstammen och Hotell Skogsstugan.

Ingången i Ruggugglan är bakom vingen.

Fågelholk för skatebirds.

 

Väderholken.

Trulletors Trollhytta och Skogsholken.

 


Text och foto: Annika Rådlund

Uppdatering: Här kan du se vilken som vann SM i Fågelholk 2019.


 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår