AlltomBostad
 

Ja till Attefallsreformen

Ja till Attefallsreformen

Den 4 juni klubbades beslutet om ”Attefallsreformen” i Riksdagen. Därmed finns helt nya möjligheter att utveckla större livsrum i svenska hem. Reformen skapar stora möjligheter att utan bygglov uppföra stugor, komplementhus, förråd och livsrum – ända upp till 105 kvadratmeter med endast en anmälan till kommunens byggnadsnämnd innan byggstart.

- Reformen handlar inte bara om 25 kvadratmeter Attefallshus. Möjligheterna är ännu större för villaägarna att skapa nya värdefulla ytor och livsrum på sina tomter. Samtidigt som det ökar värdet på bostaden. En revolution för villaboendet som vi ser det. Förhandsintresset för större stugor och komplementhus har varit rekordstort under de senaste månaderna, säger Jesper Nilsson, produktchef Skånska Byggvaror.

Atefallshusen får vara högst 25 kvadratmeter stora och höjd på taknocken max 4 meter. Kravet är också att huset är ett komplement till ett redan existerande en- eller tvåbostadshus som har bygglov.

Jesper Nilsson menar att med reformen skapas dessutom helt nya möjligheter. - I en promemoria från Socialdepartementet och Finansdepartementet, ”Regeringens regelförenklingar för villa- och småhusägare”, står det klart att hela 105 kvadratmeter golvyta kan skapas utan bygglov, men med bygganmälan. Det vill säga: 15 kvadratmeter Friggebod, 25 kvadratmeter Attefallshus med 25 kvadratmeter övervåning och 25 kvadratmeter källare samt tillbyggnad/uterum med 15 kvadratmeter som kan tillföras befintliga hus. Sammanlagt 105 kvadratmeter.

Trä- och Möbelföretagen (TMF) välkomnar riksdagens ja till regeringens förslag om det så kallade Attefallshuset och möjligheten det innebär för småhusbranschen.

- Husen kommer att bli efterfrågade som semesterbostäder i turisttäta områden och i storstadsregioner med bostadsbrist, och det  kommer att skapas helt nya användningsområden i och med att huset får vara tio kvadratmeter större än en friggebod och användas som permanentboende, säger TMF:s vd David Johnsson.

TMF:s branschutvecklare inom trähus, Gustaf Edgren, ser positivt på beslutet och framförallt hur det kan påverka branschen i en spännande riktning.

- Det är oerhört glädjande att riksdagen röstat igenom propositionen om åtgärder som kan utföras utan bygglov, däribland Attefallshuset. Det ligger en signal i detta om att byggbranschen är överreglerad. Färre men tydliga regler är bra för individen och bra för Sverige. Attefallshuset får positiva effekter för trähusindustrin och positiva effekter för husägare som i större utsträckning själva får bestämma över sin egen tomt.

Av: Annika Rådlund Källa: Skånska byggvaror, Sommarnöjen, Trä- och Möbelföretagen (TMF)
Länk till promemorian som är källan: http://www.regeringen.se/content/2/c6/01/84/80/23aa4b24.pdf
Foto i toppen: Modell TVH2 från Sommarnöjen och E25 från Enkelrum.

I dag beslutade riksdagen att alla får bygga en extra komplementbostad om 25 kvadratmeter utan bygglov på sin tomt, ett så kallat Attefallshus, efter bostadsminister Stefan Attefall. Med de nya reglerna, som träder i kraft den andra juli, blir det möjligt att bygga det där extra huset på lantstället till barn och barnbarn, en ateljé i anslutning till huset eller en gäststuga med året-runt-standard utan bygglov. Foto: Keostugan

Lönneberga på 34 kvm kräver inget bygglov då den har 25 kvm yta samt 9 kvmn loft, samma gäller för modell Torpet. Taknockhöjden får vara max 4 meter i Atefallshusen. Bilderna är från My dreamhouse.


Enkelrum

Keostugan
My dreamhouse
Skånska byggvaror
Sommarnöjen
Trä- och Möbelföretagen (TMF) 

 

Fakta Atterfallhus:
Den som vill bygga ett komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter på sin tomt behöver inte ansöka om bygglov, dock behöver man lämna in en anmälan innan byggstart till kommunens byggnadsnämnd. En- och tvåbostadshus ska kunna byggas till med högst 15 kvadratmeter och förses med högst två takkupor utan bygglov. Det ska också bli tillåtet att utan bygglov inreda enbostadshus med ytterligare en bostad. Detta gäller även om åtgärderna strider mot detaljplanen. Man måste dock fortfarande göra en anmälan till kommunens byggnadsnämd, utom för takkupor. Om man inte lämnar in en anmälan kan man bli bötfäld med en så kallad sanktionsavgift. Lagändringarna gäller från den 2 juli 2014. Det är bostadsministern Stefan Attefall (KD) som har gett namn åt de nya komplementbostadshusen.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår