Josef Franks annorlunda villor i ny utställning

Josef Franks annorlunda villor i ny utställning

Idag öppnar utställningen Josef Frank – Against Design på ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) på Skeppsholmen i Stockholm. Det är en av de mest heltäckande utställningar som gjorts om den världsberömde arkitekten och formgivaren och den innehåller bland annat många arkitekturprojekt som är okända för den svenska publiken.

I Sverige är Josef Frank mest känd som formgivare hos Svenskt Tenn vilket inte är så konstigt eftersom han efterlämnade 2 000 möbelritningar och drygt 160 textila mönster till företaget och många av hans mönster finns idag på inredning, väskor och tapeter. Men i hans hemland Österrike ser det lite annorlunda ut, där är han mest känd som arkitekt.

Österrike arbetade han framförallt med bostäder för arbetarklassen, så kallade social housing-projekt, bland annat stora bostadsområden och kvarter influerade av trädgårdsstadens ideal. Parallellt med de stora bostadsprojekten utförda han även uppdrag för mer välställda familjer. Hans viktigaste och mest berömda verk, Villa Beer i Wien, uppfördes 1929-31 och på utställningen får man bland annat se ett stort bildspel om byggnaden.
I Sverige har han ritat några av de första funkisvillorna, fem sommarhus i Falsterbo ritade 1924-36. Fotografier och ritningar på husen finns nu att beskåda på ArkDes.

Utställningens titel Josef Frank – Against Design bottnar i att han trots att han var en av de främsta modernisterna i Österrike så blev han med tiden allt mer kritisk mot både modernismens stränghet, standardiserade möbelformer, den genomdesignade miljön, funktionalism och formalism och hellre inspirerades av klassisk tradition i sina nya skapelser. Han utvecklade istället en mjukare mer tillåtande inställning, formulerad i en filosofi kring arkitektur och inredning kallad ”accidentism”.

Han menade att man inte helt skulle låta slumpen styra men välkomnade en mer tillåtande arkitektur- och inredningsfilosofi som rymde både högt och lågt, god och dålig smak.
I ett opublicerat manuskript sammanfattade han sin nya filosofi: ” Every great work of art must border och kitsch”.
 

– Vi vet att under hela sin tid i Sverige så kände han en sorg att han inte gjorde fler hus, han ritade hus med de blev inte uppförda, berättar Helena Landberg som är produkt manager på ArkDes.

På väggarna i ett av utställningsrummen sitter tretton av hans skisser till villor som han ritade åt en vän. Villorna kallas för ”fantasivillorna” då de visar hans synsätt och filosofi.

– Här kan vi även se möbler som aldrig har visats förut. De är karakteristiska men de följer ingen speciell stil utan står för sig själv, förklarar den österrikiske arkitekten Hermann Czech som arbetat med utställningen som tidigare har var uppförd i Wien 2016. Den som visas på ArkDes är en bearbetning av den med bland annat helt ny scenografi, bildtexter och bildspel.

Josef Frank – Against Design visas på ArkDes 10 mars-27 augusti 2017.

Det visas bland annat ett stort bildspel om Villa Beer i Wien, ett av hans mest kända byggnadserk.

Ritningar av funkisvillorna i Falsterbo.

Villa Claesson i Falsterbo ritad av Josef Frank, en av de första funkisvillorna i Sverige, uppförd 1927. Foto: Åke E:son Lindman

Möbler från 1910-talet som Josef Frank har formgivit visas för första gången.

En av de så kallade ”fantasivillorna” ritad i akvarell av Josef Frank, ur ArkDes samlingar.

Trots att det är 50 år sedan Josef Fransks bortgång så är hans mönster och möbler fortfarande omåttligt populära.

Josef Frank 1885-1967
Han föddes i Baden utanför Wien kring 1910 började han gestalta möbler och textilier och blev så småningom en av centralfigurerna inom arkitektur och formgivning i Österrike. På grund av nazismens framväxt flyttade han och sin svenska hustru till Sverige 1933. Under 1939-1947 var han verksam i USA men återvände därefter till Stockholm, där han arbetade som formgivare för Svenskt Tenn fram till sin bortgång. Foto: Lennart Nilsson, Svenskt Tenn


Text och Foto: Annika Rådlund

Se även: Josef Franks ikoniska design

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla