Kalk- och kalkcementfärg är billigt och naturvänligt

Kalk- och kalkcementfärg är billigt och naturvänligt

Kalk- och kalkcementfärg är gamla beprövade färger för målning av putsfasader. Kalkfärg har använts i århundraden och var fram till 1940-talet den enda färg som fanns tillgänglig för putsade fasader. Sedan kom kalkcementfärgen och den har till stora delar kommit att ersätta den traditionella kalkfärgen. 

En kalkfärg består av vatten, släckt kalk och pigment. Pigmentet måste vara kalkäkta för att fungera. Om det inte finns något pigment i färgen blir kulören vit, vilket är det vanligaste. Kalken utgör bindemedlet för färgen. Kalkfärger är luftiga färger. De släpper igenom vatten, både in till fasadputsen och ut ifrån den. Det är en viktig egenskap då instängd fukt i putsen får fasaden att vittra sönder och samman. Kalkfärgen ger samtidigt en vacker och levande yta på den putsade fasaden. Med tiden vittrar den, och det är då lätt att måla om och bättra på. 
För att kalkfärgen ska fästa bra ska den helt renborstade och välputsade fasaden grundas med kalkvatten. Det gör att underlaget sedan suger upp färgen jämt. Efter det målas kalkmjölken på, och hela fasaden ska strykas på utan avbrott och färglagret ska strykas på tunt. Om målningen avbryts blir det tydliga avbrott i färgskiktet. Det behövs upp till fem påmålningar av kalkfärgen för att få en jämn och täckande yta. Slutligen fixeras själva ytfärgen med kalkvatten. En kalkfärg ska aldrig strykas på i direkt solljus. 

Kalkfärger är billiga i inköp och är en naturprodukt utan någon miljöpåverkan att tala om. Rätt påmålad är kalkfärgen mycket hållbar och håller år efter år. Den är också lätt att renovera vid behov. Färgen är mycket lämplig på insida och utsida av stallbyggnader eftersom den är hygienisk. Kalkfärg är vattenlöslig vilket gör den lätt att späda ut, samt att tvätta verktyg och penslar. Det kan vara jobbigt att måla en fasadputs med kalkfärg, eftersom det behövs så många påstrykningar för att färgen ska täcka fasaden. Dessutom är det svårt att få ett snyggt och jämnt resultat då färgen lätt flammar. Måla aldrig i direkt solljus och inte heller när det är risk för frost. Kalkfärgen fäster inte särskilt bra på andra material än kalkputs. Den klarar inte heller alltför utsatta miljöer under någon längre tid. 
En kalkfärg kan inte gärna målas om med någon annan typ av färg, utan en kalkad fasad ska alltid kalkfärgas om efter behov. Det går inte heller att kalkfärga en fasad som är målad med någon annan färg.

Kalkcementfärg är en vidareutveckling av kalkfärgen, kallas ofta för KC-färg, den utvecklades under 1940-talet och har till stora delar ersatt kalkfärgen. Anledningen till att färgen utvecklades var helt enkelt att byggare insåg att kalkfärgen inte fäste särskilt väl på de nya putsmaterialen som då började användas. Mer och mer cement blandades in i putsen. För att få en färg som fäste bra på cementputsen, utvecklades kalkcementfärger. KC-färg används framför allt på fasadputs som har kalkcementbruk, men fäster även på en del andra material. Innehållet i kalkcementfärg är kalk, vitcement och pigment. Pigmenten är nästan alltid naturliga. KC-färg är vattenlöslig och fäster genom en kemisk reaktion med underlaget.
Kalkcementfärgen har den fördelen att den andas ordentligt. Det gör att fukt i putsen kan tränga ut och det minskar risken för att putsen skadas av frosten. Liksom vid kalkfärgsmålning är det mycket viktigt att hela fasaden målas på en gång vid en fasadrenovering. Däremot behövs ingen förvattning av fasaden för att måla med KC-färger. Färgen ska målas på i tunna lager och i ett par, tre omgångar för att täcka väl. Måla aldrig i direkt solljus. När fasaden är färdigmålad ska den hållas fuktig för att färgen ska torka på ett bra sätt.

En kalkcementfärg har lång hållbarhet och fäster bättre än kalkfärg på de flesta putsade fasader som innehåller någon form av kalkcement. Färgen är en ren naturprodukt, som inte har någon större åverkan på vare sig den lokala eller den globala miljön och är ganska billig att köpa. Kalkcementfärgen går att måla på även vid ganska kallt väder, vilket inte kalkfärgen klarar.

Fakta:
Kalkfärg är målningsfärg som används på putsade fasader och andra liknande ytor på byggnader både inomhus och utomhus.
De ingående beståndsdelarna i traditionell kalkfärg är vatten och släckt kalk.
Utan tillsatts av pigment är kalkfärgen vit, men olika kulörta pigment kan tillsättas för att få fram andra färger.
Den vita färgen beror på den ingående kalciumhydroxiden och detta bidrar också till färgens bindande egenskaper.
Proportionerna mellan vatten och kalk är 80-85 procent vatten och 15-20 procent kalk.
Kalkfärg är vattenlöslig.

Kalkcementfärg, KC-färg kallad, är en vidareutveckling av den klassiska kalkfärgen.
Kalkcementfärgen innehåller kalk, vitcement och pigment. KC-färg är vattenlöslig.

Text: Ove Hansen Foto: Nordsjö Idé & Design

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av