Klarar ditt hustak tolv bilars tyngd?

Klarar ditt hustak tolv bilars tyngd?

Snön har vräkt ner i delar av Sverige och som husägare gäller det att se upp när den samlas på taket. Tyngd är en fälla som är lätt att missa.

I början av månaden slog Sundsvall Europarekord i snö – en halv meter föll under ett dygn. Det ska ett tak byggt enligt byggnormen klara. Men snöar det mer och sedan töar, kan tyngden på taket bli för stort, varnar försäkringsbolaget If.

Än så länge är det kallt, men situationen blir ännu svårare när det börjar töa – den blöta snön är extra kompakt och kan öka trycket ännu mer.

Ett vanligt villatak ska klara minst 150 kg snö per kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär en halv meter gammal snö men bara 40 centimeter blötsnö. Ligger det en meter snö på taket är snön lika tung som tolv personbilar, och då närmar sig också ett stabilare tak sin gräns.

– Att en dörr är svårare att få upp kan vara ett tecken på att det är tungt på taket – om det knarrar och smäller är det också hög tid att göra något, säger Per Sjölander, expert på byggskador på If, och som själv extrajobbat som snöskottare flera säsonger.
För bostadsrättsföreningar är det extra viktigt att kasta ett öga på taket – de har nämligen krav på sig att skotta.
– Har föreningen inte sett till att taket skottas får de ingen ersättning om det rasar in. Får någon snö eller is över sig kan den dessutom bli skyldig att betala skadestånd, säger Per Sjölander.

För villaägaren ser det lite annorlunda ut. Brakar ett villatak samman får ägaren ersättning, så länge huset är byggt efter byggnormen. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara gäller för bostadshuset – till exempel tak över altanen eller lekstugan täcks inte.

Men att skotta ett tak är inte enkelt för en lekman, och säkerheten är A och O.
– Var minst två personer på taket och utrusta er med säkerhetslina och bra skor. Den ena personen ska lägga repet runt säkerhetsanordningen och sedan se till att linan är sträckt medan den andra utför skottningen, säger Per Sjölander.

Ifs tips - så skottar du säkert:
1.Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Intilliggande tak och väggstrukturer kanske inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.
2. Undvik att skapa rännor i snölagret i vinkel mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder rasar samtidigt.
3. Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.
4. Ta inte bort all snön, det är lätt att skada ytskiktet papp, plåt och tegel. Lämna kvar mellan 10 och 20 centimeter.
5. Om du inte kan eller vill skotta taket själv, anlita en snöröjningsfirma med F-skattsedel. Då har du rätt till RUT-avdrag.
 Av: Annika Rådlund Källa; If
Foto: If och Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla