AlltomBostad
 

Klimatsmarta Villa Äntligen

Klimatsmarta Villa Äntligen

Villa Äntligen i Haninge är ett exempel på nästa generationens klimatsmarta hus – en extremt energisnål byggnad där det satsats både på estetik och funktion. Till den rundade fasaden krävdes ett material som var lätt att forma samt kunde stå emot väta och vind.

Huset byggdes övervägande av naturliga material som är återvinningsbara. Urvalet av material skedde även med hänsyn till låga CO2-utsläpp vid produktion och transport. Såväl konstruktionen som alla installationer bygger på det allra senaste inom ekologiskt husbyggande. Resultatet är en inspirerande villa som ger en hög boendekvalitet och mycket låga drifts- och underhållskostnader.

Ett klimatsmart hus innebär att den värme som alstras av sol, människor, hushållsmaskiner och annan elektronik återanvänds med hjälp av effektiv ventilation och isolering. Villa Äntligen producerar sin egen el för värme och varmvatten samt en stor del av hushållselen.

Byggsystemen valdes noggrant med inriktning på fuktsäkra och lufttäta lösningar. Hela den rundade fasaden är klädd med Cembrit Windstopper, som ska ge ett fuktbeständigt och robust vindskydd.
– Då Villa Äntligen har en rundad fasad var vi tvungna att välja ett material som lätt kunde formas. Dessutom var byggnaden tvungen att stå hela vintern utan fasadpanel, som skulle sättas upp först under våren. Det var därför nödvändigt att använda ett material som effektivt kunde stå emot vintervädret utan att det blev fuktskador, säger Magnus Gustafsson, VD på byggkonsultföretaget Ortogonal. 
Fasaden kläddes sedan med stående limträpanel.

Text: Annika Rådlund Källa: Ortogonal Foto: Andreas Andersson och Cembrit  

Husfakta:
Enfamiljsvilla med 6 r o k i två plan.
Nyttoarea: 148 m2, varav bottenvåningen har 94 m2 och övervåningen 54 m2.
Arkitekt: Pål Ross
Fasad: Limträpanel.
Tak: Reinzink/Sedum.

Energi- och effektförbrukning: Ca 20-25 procent av Boverkets krav i BBR.
Värmesystem: Kombination av luft- och vattenburet (FTX + solfångare/Kakelugnskamin; golvvärme och radiatorer).
Ventilation: FTX verkningsgrad 85 procent, SFP 1,0, flöde 2,8 m/s.
Varmvattenproduktion: Solfångare och vattenmantlad kakelugnskamin.
Solfångare (vatten): 11 m2.
Solceller (el): 50 m2.
Styrsystem: Crestron (Smarthouse), som styr värme, ljus, ljud, bild och larm.

 

Ortogonal
V
illa Äntligen

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår