AlltomBostad
 

Kom igång med egen solenergi

Kom igång med egen solenergi

En kan inte göra allt, men alla kan göra något. När det kommer till klimatsmart energi har utbudet ökat kraftigt de senaste åren och priserna sjunkit. På marknaden erbjuds produkter under hundralappen och uppåt för den som vill göra mer klimatsmarta val när de väljer energikälla.

Att använda soldriven el är någon som inte behöver inte vara krångligt. Tekniken går framåt och har gjort det enklare och billigare att skapa egen solenergi. Alltifrån billiga solcellsdrivna trädgårdslampor till hela solcellssystem som täcker elförbrukningen för villan finns att tillgå. Och intresset för alla kategorier bara ökar.
- Vi har ökat vår försäljning av solcellsrelaterade produkter kraftigt det senaste året vilket känns väldigt roligt, säger Johan Saxne, marknadschef Bauhaus.

Kostnaderna för att sätta upp solcellspaneler har halverats de senaste åren vilket har gett fler möjlighet att investera i soldriven el. En god investering då systemen har en livslängd på uppemot 40 år vilket gör att hushållet säkrar en del av sina elkostnader för många år framåt. Elbolagens priser stiger ständigt medan den egenproducerade elen alltid kommer att ha samma pris – inköpspriset av solpanelerna.

Sverige ligger dock långt efter många andra länder i Europa vad gäller solenergi. Endast 10 procent av den totala elförbrukningen i landet kommer från solel, att jämföra med exempelvis Tyskland som har en siffra på 50 procent. Som en åtgärd diskuteras nu ett lagförslag som innebär skattelättnader för egenproducerad el.

Så enkelt är det att komma igång med egen solel:
1. Kontrollera med din kommun om det krävs bygglov för att installera solpaneler på fastigheten, det varierar från kommun till kommun.

2. Ring elhandelsbolaget och meddela att du planerar att skaffa solpaneler för mikroproduktion, du guidas därefter av ditt elhandelsbolag.

3. Informera elleverantören innan installationen påbörjas. De ger dig information om vad som gäller där du bor.

4. Installationen tar normalt 1-3 dagar beroende på förutsättningar och storleken på ditt solcellspaket.

5. Placera helst solcellspaketet i söderläge och i 30-40 graders lutning.


Av: Annika Rådlund Källa: Bauhaus
Foto: (i toppen) A-hus och Sol & Energiteknik AB


Solpanelerna placeras med fördel på villatakets södra sida. Foto: Sol & Energiteknik AB


Solpaneler -för den som vill göra ett klimatsmart val. Foto: Bauhaus


Ruukki Liberta Solar-paneler som producerar energi även när det är molnigt.

 

A-hus
Bauhaus
Nibe
Ruukki
Sol & Energiteknik 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår